دایرةالمعارف (افرام بستانی)

    از ویکی‌نور
    دايرةالمعارف: قاموس عام لکل فن و مطلب
    دایرةالمعارف (افرام بستانی)
    پدیدآورانبستانی، فؤاد افرام (نویسنده)
    ناشر[بي‌نا]
    مکان نشربیروت
    موضوعدايرةالمعارف‌ها و واژه‌نامه‌هاي عربي
    زبانعربي
    کد کنگره
    AE‎ ۱۰/۵۵‎ /ب‎۵‎د‎۲‏

    دایرةالمعارف

    نیت فؤاد افرام بستانی (١٩٠۶-١٩٩٣) تكمیل کار بطرس بستانى بود، اما چون بيش از نیم قرن از انتشار دائرةالمعارف بطرس بستانی می‌گذشت، در این دایرةالمعارف، مدخل‌ها مجدداً از ابتدا تدوین گردید و نخستین جلد آن در 1956ق منتشر شد. اما این دایرةالمعارف نیز تداوم نداشت و پس از انتشار جلد پانزدهم آن، دو سال پس از وفات بانی آن، در ١٩٩۶، متوقف شد. آخرين مقالۀ آن، «أفّر» بود.

    علاوه بر مؤلفان توانمند جهان عرب مانند عارف تامر (سوری) و محمدجواد مغنيه عالم نامدار لبنانی شیعه، از میان پژوهشگران ایرانی، سعید نفیسی و محمدمهدی رادسرشت با این دایرةالمعارف همکاری داشتند و نیز برخی از مستشرقان نامدار، از جمله ولادیمیر مینورسکی و اواریست لوی-پرووانسال.

    بیشتر مقالات فاقد امضای مؤلف و فهرست منابع است. در پایان برخی مقالات به دیگر مدخل‌هاى همين دايرةالمعارف ارجاع داده شده است (براى نمونه، نك. «آراء اهل المدينةالفاضلة» و «آرارات»). مدخل‌های صرفاً ارجاعی هم وجود دارد.

    حجم مقالات نيزاز يک سطر (براى نمونه، نک. «آبيک»، «آل موسی») و چند سطر (برای نمونه، نک. «آذرشھر»، «الآمدی، عبدالواحد») تا چند ستون (برای نمونه، نك. «آرال»، «آلما - أتا») يا جند صفحه (براى نمونه، نک. «آثينه»، «آینشتين، البرت») متغیر است. در این دایرةالمعارف از تصاویر و نقشه‌های فراوانی استفاده شده که غالب آنها سياه وسفيد است (براى نمونه، نک. «الآجر»، «آسيه»، «ايا صوفيا»، «المحيط الاطلسى»).[۱]

    پانويس

    1. ر.ک: طاوسی مسرور، سعید؛ ص282-283


    منابع مقاله

    1. طاوسی مسرور، سعید؛ دانشنامه و دانشنامه‌نگاری، تاریخچه، روش‌هاو نمونه‌ها؛ زیر نظر غلامعلی حداد عادل، تهران، کتاب مرجع، 1399.

    وابسته‌ها