حاج آخوند قمی، غلامرضا

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    حاج آخوند قمی، غلامرضا بن رجبعلی
    نام حاج آخوند قمی، غلامرضا بن رجبعلی
    نام‎های دیگر آخ‍ون‍د ق‍م‍ی‌، غ‍لام‍رض‍ا ب‍ن‌ رج‍ب‍ع‍ل‍ی‌

    ق‍م‍ی‌، غ‍لام‍رض‍اب‍ن‌ رج‍ب‍ع‍ل‍ی‌

    نام پدر رجبعلی
    متولد حدود 1255ق
    محل تولد
    رحلت 1332ق
    اساتید شيخ انصارى

    ميرزاى شيرازى

    ميرزا حبيب‌الله رشتى

    برخی آثار قلائد الفرائد
    کد مؤلف AUTHORCODE02454AUTHORCODE

    حاج ملا غلامرضا قمى (متوفای 1332ق)، معروف به حاج آخوند، از مفاخر علمای قم، صاحب کتاب معروف «قلائد الفرائد»

    نامش در زاويه گمنامى مانده و كمتر به زندگى علمى او پرداخته شده است.

    ولادت

    تاريخ تولد آن فقيه بزرگ به خوبى روشن نيست، اما از آنجا كه وى قريب السن و يا هم‌سن مرحوم آيت حاج سيد صادق قمى يار ديرين و هم‌مباحثه خويش بوده و تاريخ ولادت او، 1255ق بوده است شايد سال تولد «حاج آخوند» نيز حدود 1255ق باشد.

    تحصیلات

    او در دوران كودكى و نوجوانى، مقدمات علوم دينى را در قم و تهران و اصفهان نزد مرحوم علامه شيخ على نورى را به مدت چهار سال بياموخت. در سال 1279ق به همراه دوست ديرين و هم‌مباحثه‌اش آيت‌الله حاج سيد صادق، رهسپار نجف اشرف گرديد و به مدت دو سال از درسهاى فقه و اصول شيخ انصارى بهره برد. اين دو سال در پرورش شخصيت علمى و بارورى استعداد او نقش به سزايى داشت.

    پس از درگذشت شيخ انصارى در 1281ق، وى با شركت در حلقه درسى آيات عظام: ميرزاى شيرازى و ميرزا حبيب‌الله رشتى به تكميل دانسته‌هاى خويش پرداخت. با مهاجرت ميرزاى شيرازى به سامراء، او و هم بحثش حاج سيد صادق ملازمت ميرزا حبيب‌الله رشتى را برگزيدند و تا سال 1296ق، به مدت 16 سال از درسهاى فقه و اصول آن وارث دانش شيخ انصارى بهره بردند.

    سپس در اواخر سال 1296ق به همراه دوستش رهسپار سامراء شد و دو سال نيز از درس آيت‌الله ميرزاى شيرازى بهره برد و با مكتب فقهى سامراء نيز آشنا شد.

    مرحوم حاج آخوند و آقاى حاج سيد صادق، در سال 1298ق به زادگاه خويش بازگشتند و بر مسند تدريس، افتاء، وعظ و ارشاد و امامت جماعت تكيه زدند. مردم حق شناس قم هم گرد آنان را گرفتند و به استفاده از محضرشان پرداختند.

    آيت‌الله ملا غلامرضا، ساليان فراوان در مسجد شريف امام حسن عسکری(ع) به تدريس علوم اهل‌بيت(ع) و اقامه جماعت و ارشاد مؤمنان پرداخت و مرحوم حاج سيد صادق هم بيشتر رسيدگى به دعاوى، قضاوت شرعى و فصل خصومات را برعهده گرفت.

    شاگردان

    از شمار تلامذه مرحوم حاج آخوند، اطلاع دقيقى در دست نيست، اما مسلم آنست كه فضلاء و طلاب حوزه علميه قم نزد اين استاد فقه و اصول به شاگردى پرداخته‌اند. برخى از آنان عبارتند از:

    حضرات آيات حاج سيد محمود روحانى قمى، حاج شيخ محمدجواد قمى، حاج شيخ عبدالهادى حاج آخوند، علامه شيخ محمدعلى ارجستانى كچوئى، و حاج سيد عباس رضوى مبرقعى

    وفات

    سرانجام مرحوم حاج آخوند، پس از عمرى (قريب به 75 سال) سرشار از خدمات دينى و اجتماعى، در 16 ذيحجه الحرام 1332ق بدرود حيات گفت و پس از يك تشييع درخور و شايسته، در ايوان آيينه حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) به خاک سپرده شد.

    آثار

    1. قلائد الفرائد
    2. قواعد الاصول
    3. صلاة المسافر
    4. كتاب الصلاة
    5. كتاب القضاء
    6. كتاب الديات
    7. كنوز الجواهر

    وابسته‌ها