الإمامة و التبصرة من الحيرة (ترجمه خانی آرانی)

    از ویکی‌نور
    الإمامة و التبصرة من الحيرة
    الإمامة و التبصرة من الحيرة (ترجمه خانی آرانی)
    پدیدآورانابن‌بابویه، علی بن حسین (نويسنده) خانی آرانی، سجاد (مترجم)
    ناشرمجلسی
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1386ش
    چاپ1
    شابک978-964-96007-8-9
    موضوعائمه اثناعشر - احادیث - احادیث شیعه - قرن 4ق. - امامت - احادیث - محمد بن حسن (عج)، امام دوازدهم، 255ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏الف‎‏8‎‏ ‎‏الف‎‏2041 141/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الإمامة و التبصرة من الحيرة، ترجمه اثر ارزشمند علی بن بابویه قمی (متوفی 329ق)، به قلم سجاد خانی آرانی است. این کتاب، درباره اثبات امامت و راهنمایی برای خروج شیعیان از حیرت و سرگردانی در مورد امامت در دوران غیبت صغری، است.

    در تاریخ تشیع، دوران غیبت صغری دوران حیرت بود؛ با شهادت امام حسن بن علی عسکری(ع)، شیعیان در مورد امام بعدی به حیرت و سرگردانی دچار شدند؛ ازاین‌رو شماری از بزرگان شیعه برای رهایی شیعیان در فکر نگارش کتاب‌هایی بودند که بتوانند مردم را از حیرت رهایی دهند. در عنوان این قبیل کتاب‌ها معمولاً از تعبیر «حیرت» بهره گرفته می‌شد. یکی از این کتاب‌ها که به این انگیزه نوشته شده است، همین کتاب است. این نوشته به‌طور کامل به دست ما نرسیده است و مباحث آن تنها تا پایان زندگی امام رضا(ع) پیدا شده است[۱].

    ازآنجایی‌که در نگارش و ترجمه، روی سخن با عموم مردم است نه اهل علم، از این جهت ترجمه آن تا حدودی محتوی به محتوی است، نه تحت‌اللفظی صرف؛ شاید که عوام‌فهم و خواص‌پسند باشد[۲]. ‏

    کتاب، مشتمل بر مقدمه مترجم، نگاهی به زندگی مؤلف، مقدمه مؤلف و متن اثر در 28 گفتار است که البته آن‌گونه که مترجم تذکر داده، از باب 24 به بعد جزء اصل کتاب نبوده و به‌عنوان ملحقات به کتاب افزوده شده است: «ازآنجایی‌که متأسفانه صفحاتی از این کتاب شریف ناپدید شده است، در مورد امامت امام جواد، امام هادی، امام عسکری و امام زمان(ع) روایتی در این کتاب شریف به چشم نمی‌خورد. ما برای تکمیل مطلب و استفاده بیشتر عموم، قسمت‌هایی از همین کتاب شریف را که به این موضوع اشاره دارد و نیز از بحار الانوار علامه مجلسی روایاتی را ذکر می‌کنیم»[۳].

    مترجم تنها به ارائه ترجمه کتاب بسنده نکرده و برای راحتی محققین در مقابله متن و ترجمه، یک صفحه را به متن و صفحه دیگر را به ترجمه آن اختصاص داده است. پانوشت‌های کتاب به قلم محقق اثر است و نکات مترجم با ذکر «المترجم» متمایز شده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: سلطانی، محمدعلی، ج2، ص363
    2. ر.ک: مقدمه، ص12
    3. ر.ک: متن کتاب، ص271
    4. ر.ک: همان، ص56، پاورقی 1

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. سلطانی، محمدعلی، «الإمامة و التبصرة من الحيرة»، دانشنامه امام رضا(ع)، ص363 تا 365:

    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1851420


    وابسته‌ها