لطائف القرآن

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    لطائف القرآن
    لطائف القرآن
    پدیدآورانابن رازی، ابو المحامد احمد بن محمد بن المظفری (نويسنده) نابلسی، محمد عبدالرحمن (محقق)
    سال نشر1414ق - 1994م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ر2ل6 65/4 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    لطائف القرآن، تألیف ابوالمحامد احمد بن محمد بدرالدین رازی (متوفی 630ق)، مفسر، محدث و ادیب حنفی است. در این کتاب تصریحات یا کنایات در ذکر اسامی انبیا، افراد، حیوانات، کوه‌ها و مانند آن در قرآن، با ذکر آیات مربوطه گردآوری شده است. تحقیق و مقدمه کتاب به قلم محمد عبدالرحمن نابلسی است.

    کتاب، مشتمل بر مقدمه محقق، شرح حال مختصر نویسنده و ده باب است. ابواب کتاب، حاوی تصریحات، کنایات، بیت‌ها، ذکر اشجار، ذکر نیران، ذکر حیوانات منسوبه، انبیای ده‌گانه، کوه‌ها، محبت و بقایاست.

    نمونه‌هایی از مباحث کتاب:

    در قرآن کریم به اسامی ده چیز تصریح شده است: اسامی برخی ملائکه، انبیاء، کفار، صحابه، ماه‌ها، روزها، شهرها و...[۱]‏.

    ابیات‌ (خانه‌ها) در قرآن کریم در سه فصل بیان شده است: ذکر کعبه؛ ذکر بیت‌های مختلف مانند: بیت نوح(ع)، بیت ابراهیم(ع) و بیت موسی(ع) و ذکر بیوتی که به لفظ جمع آمده مانند: بیوت بنی‌اسرائیل، مساجد، بیوت نبی(ص) و بیوت امهات المؤمنین[۲]‏.

    مردان مؤمنی که در قرآن به شیوه کنایه از آنها یاد شده است: ارمیا، اسمویل، یوشع بن نون، کالب بن یوفنا، خضر، هابیل، آصف بن برخیا، ابوبکر، حزقیل و حبیب نجار هستند[۳]‏.

    درختان ثابت در بوستان‌های قرآن سیزده‌تاست؛ ده‌تای آنها از روائق (پاک و زیبا) و سه‌تا از روانق (ناپاک و کدر) است. روائق، مانند: درخت توحید و ایمان، درخت رضوان، درخت موسی و... روانق، مانند: درخت زقوم، شجره خبیثه و شجره ملعونه[۴]‏.

    ده تن از انبیا با زنان آزمایش شدند: از جمله آدم به حواء، نوح و لوط به زنانشان، یوسف به زن عزیز مصر، موسی به صفورا دختر شعیب[۵].‏

    در آخرین باب کتاب، در پنج فصل، آیات مناقب سیدالمرسلین (68 مورد)، جمع بین ایمان و عمل صالح، جمع بین نماز و زکات (26 مورد)، آیات سیر (ده آیه) و ذکر نهارهای جاری (37 مورد) گردآوری و ذکر شده است[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص15
    2. ر.ک: همان، ص33-31
    3. ر.ک: همان، ص20
    4. ر.ک: همان، ص37-35
    5. ر.ک: همان، ص44
    6. ر.ک: همان، ص66-54

    منابع مقاله

    متن کتاب.


    وابسته‌ها