زرتشت باستانی و فلسفه او

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    زرتشت باستانی و فلسفه او
    زرتشت باستانی و فلسفه او
    پدیدآوراناصفهانی ایرانی، حاجی میرزا عبدالمحمدخان
    ناشرمطبعة الاعتماد
    مکان نشرمصر
    سال نشر1339
    زبانفارسی
    تعداد جلد1

    زرتشت باستانی و فلسفه او نوشته حاجی میرزا عبدالمحمدخان اصفهانی ایرانی، به معرفی دین و آیین زرتشت از کهن‌ترین روزگار تا دوران معاصر می‌پردازد.

    نویسنده، کتاب را با روش توصیفی و بدون فصل‌بندی ویژه‌ای نگاشته است. معرفی منابع یونانی، آثار مورخان اسلامی و پژوهشگران جدید که به زرتشت و دین او توجه کرده‌اند. محتوای مطالب آغازین را تشکیل می‌دهد. نویسنده سپس درباره معنای لغوی واژه پارس، موطن زرتشت و چگونگی رواج کتابت در میان ایرانیان و خداشناسی ایرانیان در شاهنامه به بحث پرداخته است.

    در ادامه، تولد و به پیامبری رسیدن زرتشت و ارتباط او با شاه گشتاسب، مخالفت بد اندیشان با وی و ترویج آیین زرتشتی از سوی او، از نظر گذرانده شده است. مؤلف سپس به اختصار درباره صفات اهوره‌مزدا و ویژگی‌های امشاسپندان و برخی آموزه‌های اخلاقی و اجتماعی زرتشت سخن گفته و به معرفی اوستا و نسخه‌های قدیمی آن به‌ویژه گاهان پرداخته است. ظهور دین اسلام و مواجهه زرتشتیان با آن‌ها و در نتیجه، مهاجرت‌شان به هند، بخش دیگری از مطالب کتاب را به خود، اختصاص داده است. محقق در این بخش که مطالب پایانی کتاب را تشکیل می‌دهد، به تفصیل درباره حیات اجتماعی پارسیان هندوستان سخن گفته است. اثر، همچنین خاتمه‌ای دارد که در آن، خلاصه‌ای از یافته‌های مؤلف در سفر به هندوستان درباره زرتشتیان آن دیار و برخی مطالب دیگر آمده است[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص16-17

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها