اسلام و زن

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    اسلام و زن
    اسلام و زن
    پدیدآورانزکی یمانی، احمد (نویسنده) مرتضوی، ضیاء (مترجم)
    ناشرمیثم تمار
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1388ش
    چاپ2
    شابک964-5598-98-2
    موضوعزناشویی (اسلام) - زنان در اسلام - وضع سیاسی و اجتماعی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ی‎‏8‎‏الف‎‏50 230/172 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    اسلام و زن، اثر احمد زکی یمانی و ترجمه سید ضیاء مرتضوی، کتابی است که دیدگاه نویسنده درباره زن را به نمایش می‌گذارد.

    احمد زکی یمانی، همان شخصیت آشنای سیاسی عربستان است که حدود 25 سال وزیر نفت این کشور بوده و مقامی علمی ـ فرهنگی و نیز آثار علمی بسیاری دارد. دیدگاه زکی یمانی به موضوع زن، نشان می‌دهد او از نظر فکری و فرهنگی از جریان فکری ـ فرهنگی حاکم در کشور خود فاصله گرفته است. مترجم کتاب اسلام و زن، افزون بر ترجمه این اثر، توضیحاتی را نیز به متن افزوده و به نقد و بررسی دیدگاه نویسنده پرداخته است. مباحث کتاب در دو بخش و چندین فصل، این‌گونه سامان یافته است: بخش اول با نام «احکام عمومی زن مسلمان» دو فصل دارد. عنوان‌ فصل اول، وضع زن در دوران نبوی است. این فصل شامل این عنوان‌هاست: آزادی زنان درمدینه؛ شرکت در جهاد؛ حضور در عرصه دانش و سیاست.

    فصل دوم، نقش زن در دوره‌های پس از پیامبر نام دارد. در این فصل به نقش زن در عرصه‌های جهاد، سیاست، ادبیات، علوم دینی و روایت‌ها و حکومت پرداخته شده است. فصل سوم، زن در چارچوب همسری و مقایسه آن با مرد نامگذاری شده است. یکی از مباحث این کتاب که مترجم، آن را «ازدواج به شرط طلاق» ترجمه کرده، گونه‌ای ازدواج است که در عربستان سعودی، ازدواج مسیار نامیده شده است. این نوع ازدواج، شبیه ازدواج موقت است و شیعه بدان اعتقاد دارد. زکی یمانی با استناد به فتوای برخی علمای اهل سنت، این ازدواج را حرام شمرده و مترجم، پس از نقد و بررسی این دیدگاه، یادآور شده است برخی علمای اهل سنت مانند صالح وردانی، از فقهای سنّی سلفی مصر، در کتابی حلال بودن آن را اثبات کرده‌اند.

    نویسنده در این فصل، اهمیت شرعی موافقت زن و ازدواج، ازدواج با زنان اهل کتاب و مباحثی چون هم‌شأنی؛ حقوق زناشویی؛ کتک زدن همسر؛ کار کردن زن در خانه؛ جواز چند همسری؛ دخالت حکومت در این امر؛ چند همسری در قانون یمن و مصر؛ مسئله طلاق؛ حضانت؛ حق و سهم زن در ارث در مقایسه با مرد، و شهادت زن در داوری را تبیین کرده است.

    بخش دوم با نام «ولایت عمومی زنان و شایستگی سیاسی آنان» دو فصل دارد. عنوان فصل اول، حکم ولایت عمومی زن در فقه قدیم و جدید است. نویسنده در این فصل، دیدگاه موافقان و مخالفان ولایت عمومی زن را بیان می‌کند و نظر بزرگانی چون ابوالاعلی‌مودودی، سید جمال‌الدین اسدآبادی، محمد ابوزهره، محمد متولّی شعراوی و عباس محمود عقاد را می‌آورد. سپس دلایل موافقان و مخالفان را با توجه به قرآن، سنت نبوی، اجماع، قیاس، مصلحت و سد ذرایع بیان کرده است. در این فصل نیز مترجم، در بسیاری موارد به نقد و بررسی نظر عالمان اهل سنت و دلایل آنان می‌پردازد. فصل دوم، وظایف سیاسی زن نام دارد و عنوان‌های مباحث این فصل عبارتند از: توحید؛ خاستگاه اصل برابری؛ عمومیت خطابات دینی؛ شایستگی و توانایی سیاسی زن و فقها و شایستگی سیاسی زنان[۱].

    پانویس

    1. حبیبی، سلمان، ص11-13

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها