الأمثال في القرآن الكريم (ابن قیم جوزیه)

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    الأمثال فی القرآن الکریم
    الأمثال في القرآن الكريم (ابن قیم جوزیه)
    پدیدآورانابن‌قیم جوزیه، محمد بن ابی‌بکر (نويسنده) خطیب، سعید محمد نمر (محقق)
    ناشردار المعرفة
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1981م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف2الف8 84/4 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الأمثال في القرآن الكريم، اثر ابن قیم جوزیه (691-751ق)، یکی از تألیفات مهم و باارزش وی در تبیین بعضی از امثال قرآن کریم است که با تحقیق سعید محمد نمر خطیب، منتشر شده است.

    اصل کتاب، چندان مفصل نیست، اما محقق در مقدمه‌ای باارزش که در ابتدای کتاب آورده، بر حجم آن افزوده است[۱]. این مقدمه، در سه باب تنظیم شده است. در باب نخست، به معنی مثل و انواع آن و کتاب‌های نوشته‌شده در این زمینه (به زبان عربی)، پرداخته شده است که از جمله آنها، می‌توان به «جمهرة الأمثال» عسکری (متوفی 395ق)، «مجمع الأمثال» میدانی (متوفی 518ق) و «أمثال القرآن» جنید بن محمد قواریری (متوفی 298ق) اشاره نمود[۲]. در باب دوم، امثال قرآنی و امثال احادیث نبوی و برگزیده‌ای از ضرب‌المثل‌های فصیح توضیح داده شده[۳] و در باب سوم، به‌صورت مفصل، به بررسی افکار و آثار ابن قیم پرداخته شده[۴] و نهایتا، «الأمثال» ابن قیم را آورده است. محقق در کار خود، سه نمونه خطی کتاب را یافته و آنها را با هم مقایسه و کامل‌ترین متن را انتخاب کرده است[۵].

    ابن قیم در این کتاب، 22 مثل از امثال صریحه‌ی قرآن را بررسی و به بیان مفهوم آن‌ها پرداخته و تفاسیری از بزرگانی چون ابن عباس، مجاهد، عکرمه و... را آورده است[۶].

    اولین مثل مذکور در کتاب، مثلی است از آیه 16 سوره بقره:مثلهم كمثل الذي استوقد نارا فلما أضاءت ما حوله ذهب الله بنورهم و تركهم في ظلمات لا يبصرون (داستان اینان (منافقان) همانند داستان کسی است که آتشی را با کوشش فراوان بیفروزد و آنگاه که آتش اطراف او را روشن گرداند، پروردگار نور آنان را ببرد و ایشان را در انبوهی از تاریکی‌ها، رها سازد، به‌گونه‌ای که چشمانشان (چیزی) نبیند). ابن قیم درباره این آیه، چنین اظهار نظر نموده که خداوند بهره منافقین از وحی را بیان داشته و نفرموده است که خداوند آتش آنان را خاموش می‌کند، بلکه فرموده: نور آنان را از بین می‌برد؛ یعنی قدرت سوزانندگی آن باقی مانده و نور آن، از بین خواهد رفت[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: جوزیه، ابن قیم، ص62
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص17-74
    3. ر.ک: همان، ص75-114
    4. ر.ک: همان، ص117-169
    5. ر.ک: جوزیه، ابن قیم، ص63
    6. ر.ک: همان
    7. ر.ک: متن کتاب، ص174-177

    منابع مقاله

    1. متن کتاب.
    2. جوزیه، ابن قیم، «امثال قرآنی»، ترجمه جمیل زند کریمی، سنندج، آراس، 1390.


    وابسته‌ها