کتاب زهد

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    کتاب زهد
    کتاب زهد
    پدیدآورانحسن بصری (نويسنده)

    محمد، محمد عبد الرحیم (محقق)

    انصاری، قاسم ( مترجم)
    عنوان‌های دیگرالزهد. فارسی
    ناشرجامى
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1396ش
    چاپ1
    شابک978-964-176-139-3
    موضوعزهد - آداب طریقت - تصوف
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    1396 9041ز5ح 289/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    کتاب زهد، کتابی است در شرح زندگی و احوال حسن بصری (21-110ق) و سخنان او که با ترجمه قاسم انصاری و تحقیق محمد عبدالرحیم محمد، منتشر شده است.

    حسن بصری یکی از تابعین شمرده می‌شود و یکی از آنان که در دوران مهم گسترش دعوت اسلامی، سهیم بودند. آنچه درخور یادآوری است این است که حسن بصری بسیاری از یاران نبی اکرم(ص) را دیده و از آنان حدیث شنیده و بهره‌مند شده است [۱].

    کتاب با دو مقدمه از مصحح و مترجم، آغاز شده است. در مقدمه مصحح، به موضوع کتاب اشاره گردیده[۲] و در مقدمه مترجم، به شرح حال حسن بصری، پرداخته شده است[۳].

    مطالب کتاب، در دو فصل، ارائه شده است: در فصل نخست، به بحث پیرامون بخش تاریخی از عصر حسن بصری پرداخته شده[۴] و در فصل دوم، به گردآوری و صورت دادن و منظم کردن روایات مربوط به موضوع «زهد» حسن بصری که در کتب متعدد و مختلف، مکتوب است، پرداخته شده است[۵].

    در بخشی از این اثر این‌گونه آمده ‌است: حسن بصری در دو عصر دوگانه و جدا از هم زیست؛ عصر خلفای راشدین که زندگی او بر اساس قرآن کریم و سنت شریف نبوی استوار بود و عصر بنی‌امیه که عصر فتوحات اسلامی بود و تأثیر زیادی در زندگی سیاسی و اجتماعی و فکری او گذاشت[۶].

    در بخشی دیگر از کتاب می‌خوانیم که ابوعبیده سعید بن رزین می‌گوید: شندیم حسن بصری یاران خود را موعظه می‌کرد و می‌گفت: دنیا سرای عمل است برای دنیادار نقض و خلاف دنیا و پارسایی در آن مایه سعادت است و دارنده دنیا را سود می‌رساند. هرکس با رغبت و محبت، طالب دنیا باشد، در آن بدبخت می‌شود و از بهره الهی محروم می‌ماند و دنیا او را به بلایی مبتلا می‌کند که صبر و طاقت عذاب خدا نداشته باشد. کارش ناچیز و کالایش اندک و فنای آن واجب می‌گردد. خدای بزرگ مرده‌ریگ دنیا را سرپرستی می‌کند و مردم دنیا از آن روی می‌گردانند و جایی می‌روند که ویران نشود و طول زمان، دگرگونش نکند و عمر در آن فنا نگردد و می‌میرند و لا غیر و اگر ماندن در آنجا به درازا کشد، بیرون می‌آیند و پرهیز می‌کنند[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه مصحح، ص9
    2. ر.ک: همان، ص9-10
    3. ر.ک: پیشگفتار مترجم، ص11-17
    4. ر.ک: متن کتاب، ص21
    5. ر.ک: همان، ص27
    6. ر.ک: متن کتاب، ص21
    7. ر.ک: همان، ص48

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها