رسالة في رد وحدة الوجود و الحلول و الاتحاد

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    رسالة في رد وحدة الوجود و الحلول و الاتحاد
    رسالة في رد وحدة الوجود و الحلول و الاتحاد
    پدیدآورانآل‌عبدالجبار قطیفی، محمد بن عبدعلی (نويسنده) مکارم تربتی، هادی (محقق)
    ناشردار زين العابدين (ع)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1399ش - 2020م
    چاپ1
    شابک978-622-6503-51-8
    موضوعوحدت وجود - هستی شناسی - عرفان - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    5ر7آ 286/4 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    رسالة في رد وحدة الوجود و الحلول و الاتحاد، از آثار محدّث، متکلم، مفسر، حکیم و فقیه قرن سیزدهم هجری قمری، محمد بن عبدعلى بن محمد بن احمد آل عبدالجبار قطیفى است که به بررسی انتقادی مسئله اختلافی و جنجالی «وحدت وجود» و مسائل مشابه آن می‌پردازد و ادله نادرستی آن را از دیدگاه عقلی و نقلی تبیین می‌کند. پژوهشگر معاصر، هادی مکارم تربتی، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای ارزشمند و روشمند نوشته و نویسنده و منزلت علمی او و آثارش و به‌خصوص اثر حاضر را شناسانده است.

    هدف و روش

    • هادی مکارم تربتی با تأکید بر آنکه محمد بن عبدعلى آل عبدالجبار قطیفى، موضوع توحید را در این اثر بررسی می‌کند که یکی از مهم‌ترین مباحث اعتقادی است و اندیشمندان در مورد تفاصیل آن مناقشات و اختلافات گسترده‌ای دارند، افزوده است:
    • این کتاب روش علمی عمیقی دارد و نویسنده از قواعد عقلی و مسلّمات نقلی همراه با اصطلاحات عرفانی مناسب، استفاده کرده و روش بحث خودش را بر اساس طرح کلی اهل‌بیت(ع) قرار داده و به نقد آرای مخالف پرداخته است.
    • نگارنده آزادانه و با قدرت علمی و جامعیت دیدگاه خودش را بیان کرده، ولی تحت تأثیر عواطف و جامعه ساده آن‌ روز، دیدگاه مخالفانش را با تندی نقد کرده و به‌عنوان مثال آنان را (((گمراه))) خوانده است[۱]. نقد: مقتضای صداقت و حقیقت‌جویی همین است که هر اندیشوری دیدگاه خودش را آشکارا بگوید؛ همان طور که موافقان وحدت وجود صریح می‌گویند: «در وحدت، دویی عینِ (((ضلال))) است».
    • نویسنده با نظر به رواج فرضیه وحدت وجود، به‌خصوص در بین صوفیان، این اثر را برای پاسخگویی به درخواست برادران ایمانی تألیف کرده است[۲].

    ساختار و محتوا

    • نگارنده بعد از بیان علت و انگیزه نگارش این اثر، به تبیین معانی «وحدت وجود» و اشکالات وارد بر تعبیر مذکور پرداخته و آنگاه به شبهه‌هایی پاسخ داده که برخی را به‌سوی پذیرش «وحدت وجود» کشانیده و بعد از بحث درباره امکان یا امتناع «فنای فی الله» و «اتحاد با او»، ادله باطل بودن این فرضیه («وحدت وجود») را از منظر عقلی و نقلی مطرح کرده و 11 دلیل عقلی و چند دلیل نقلی (از آیات و روایات) آورده است[۳]. نویسنده در خاتمه نیز مبحث مراتب سه‌گانه وجود را توضیح داده است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه ‌محقق، ص89-90
    2. ر.ک: مقدمه ‌نویسنده، ص100
    3. ر.ک: متن‌کتاب، ص145-193

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها