کیش‌های ایران در عصر ساسانیان

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    کیش‌های ایران در عصر ساسانیان
    کیش‌های ایران در عصر ساسانیان
    پدیدآورانشوشتری (مهرین)، عباس (مؤلف)
    ناشرآسیا
    مکان نشرتهران
    سال نشر1350
    موضوعایران -- ادیان,ایران -- تاریخ -- ساسانیان،۶۵۱ - ۲۲۶
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL۲۲۷۰/م۹ک۹

    کیش‌های ایران در عصر ساسانیان، تألیف عباس شوشتری، بحث درباره دین ایرانیان در عصر ساسانی، محتوای اصلی کتاب را تشکیل می‌دهد.

    نویسنده، آن را با روش توصیفی و در پنج بخش اصلی تألیف نموده است. در نخستین بخش، دین زرتشتی به عنوان اصلی‌ترین کیش ایرانیان در عصر ساسانی معرفی می‌شود. نویسنده ابتدا کلیاتی درباره قدرت یافتن دین زرتشتی در دوره ساسانی آورده و در ادامه، به شرح اهمیت آتش در آموزه‌های دین زرتشت و آتشکده‌ها و آداب مربوط به آن‌ها پرداخته است. بحث درباره خدای اهوره‌مزدا و امشاسپندان، بررسی نقش برخی ایزدان از جمله مهر، رشن، تیشتر، فَروشی‌ها، اهریمن، قسمت‌های گوناگون اوستا، آخرت‌شناسی زرتشتی و نگاهی به دوران اقتدار و افول دین زرتشتی و تعالیم آن‌ها، سایر مطالب این بخش را تشکیل می‌دهد.

    نویسنده در بخش دوم، که مفصل می‌نماید، جایگاه دیانت مسیحی را در دوره ساسانی در ایران از نظر می‌گذراند. در بخش‌های سوم و چهارم، به ترتیب، چگونگی به‌وجود آمدن کیش‌های مانوی و مزدکیه و شرح مهم‌ترین آموزه‌های آن‌ها بررسی شده است. در آخرین بخش، چگونگی ورود یهودیت به ایران و سرنوشت یهودیان در دوره‌های مختلف و وضعیت یهودیان در دوره ساسانی از نظر گذرانده شده است. نویسنده همچنین در این بخش، از بخش‌های گوناگون عهد عتیق و سال‌شماری یهودیان ذکری به میان آمده است.[۱]

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی؛ ص360-361

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی؛ کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396ش.

    وابسته‌ها