مسند شمس الأخبار المنتقی من کلام النبي المختار صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم

    از ویکی‌نور
    مسند شمس الأخبار المنتقی من کلام النبي المختار صلی الله علیه و آله و سلم
    مسند شمس الأخبار المنتقی من کلام النبي المختار صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم
    پدیدآورانقرشی، علی بن حمید (نويسنده) جلال، محمد بن حسین (محشی)
    عنوان‌های دیگرحاشیه کشف الاستار من احادیث شمس الاخبار
    ناشرمؤسسة الأعلمی ** مکتبة الیمن الکبری
    مکان نشرلبنان - بیروت ** یمن - صنعا
    سال نشر1407ق - 1987م
    چاپ1
    موضوعمحمد (ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - احادیث - احادیث زیدی - اخلاق‌ اسلامی‌ -- تاریخ - بهشت (اسلام) - احادیث - دوزخ - احادیث
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    5م4ق 138 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مسند شمس الأخبار المنتقی من کلام النبی المختار(ص) اثر جمال‌الدین علی بن حمید بن احمد بن علی قرشی (متوفی 635ق)، یکی از مصنفات زیدیه و مشتمل بر احادیث در موضوعات مختلف، برگرفته از منابع حدیثی است. این اثر همراه با «حاشیة کشف الأستار عن أحادیث شمس الأخبار» محمد بن حسین جلال، منتشر شده است.

    اثر حاضر، يكى از مصنفات زيديان بوده و احاديثش در زمينه ترغيب و ترهيب می‌باشد. زنجيره اسناد احاديث در این كتاب، حذف گردیده و تنها به ذكر صحابى راوى حديث قناعت شده و مؤلف با رمز، مرجع خود را نشان داده است. مجموع احاديث اين كتاب، بنا به گفته مؤلف، 2500حديث است[۱].

    این کتاب، تنها اثر منتشر شده از این مؤلف است. کتاب در دویست باب تنظیم شده و دربرگیرنده احادیثى در موضوعات مختلف و از كتاب‌هاى مختلف حدیثى است. مؤلف خود مى گوید: «در این كتاب تصمیم دارم تا به خواست خداوند زحمت پژوهشگران را بكاهم و پس از اطمینان از صحت سند احادیث، سندها را حذف و تنها به ذكر راوى اخیر كه حدیث از پیامبر(ص) را شنیده است، اكتفا كنم و هر كس بخواهد مى‌تواند به اصل كتاب‌هایى كه این مختصر از آن نقل شده مراجعه كند. براى تسهیل این كار بر روى هر حدیث علامتى گذارده‌ام كه منبع اصلى حدیث را روشن مى‌سازد[۲].

    برخى از موضوعات احادیث این كتاب عبارتند از: اصول اعتقادات؛ فضایل، افضلیت و امامت على(ع)، مذمت خوارج؛ فضایل خدیجه و فاطمه(س)، ازدواج على(ع) و فاطمه(س)؛ فضایل حسنین و دیگر اهل بیت(ع) و مباحث اخلاقى و فضایل و رذایل آن[۳].

    یكى از ویژگی‌هاى كتاب، جامعیت مطالب و توجه به دو بعد تشویق و تحذیر در مباحث اخلاق و آداب است كه تا آن زمان، در آثار اسلامى كمتر دیده شده است. آورده‌اند كه وقتى مؤلف بخش‌هاى نخست تألیف خود را به امام عبدالله بن حمزه عرضه كرد، او این اثر را تحسین و از تألیف آن خوشنودى بسیار اظهار داشت[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: طباطایی، سید کاظم، ص190
    2. موسوی‌نژاد، سید علی، ص146
    3. همان
    4. همان

    منابع مقاله

    1. طباطبایی، سید کاظم، «مسندنویسی در تاریخ حدیث»، قم، مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم. چاپ اول، 1377.
    2. موسوی‌نژاد، سید علی، «کتاب‌های حدیثی منتشر شده از زیدیه(2)»، پایگاه مجلات تخصصی نور، علوم حدیث، پاييز1382- شماره 29.

    وابسته‌ها