الموسوعة الفقهیة

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    الموسوعة الفقهیة
    الموسوعة الفقهیة
    پدیدآورانوزارت اوقاف کویت (نويسنده)
    ناشردولة الکویت. وزارة الأوقاف و الشؤون الاسلامیة
    مکان نشرکویت
    سال نشر1406ق - 1427ق
    چاپ4
    شابک-
    موضوعفقه - اصطلاحها و تعبیرها - فقه - دایره المعارف‏ها
    زبانعربی
    تعداد جلد45
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏م‎‏8 147/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الموسوعة الفقهیة، دایرةالمعارفی است از کلمات، واژگآن، عبارات، ابواب و مسائل معروف فقهی بر اساس حروف الفبا که توسط «وزارة الأوقاف والشئون الإسلامیة» کویت، در 45 جلد، تدوین و منتشر شده است.

    ویژگی‌های دایرةالمعارفی که آن را شایسته این نام کرده باشد، عبارتند از اشتمال بر همه اطلاعات هر علم یا بیشتر آنها، تنظیم و ترتیب آسان، سبک ساده که فهم آن را نیازمند مدرس یا شروح نمی‌کند؛ بلکه حد وسط از اطلاعات عمومی با شناخت از علم مورد بحث کافی است. اساس ترتیب در موسوعه اصطلاحات به کار رفته در فقه است (که عبارتند از کلمات عنوانی برای ابواب و مسائل معروف آن است) که به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده تا متخصصین و دیگران بتوانند به محدوده تحقیق دست یابند. الزامات اعتماد در آن نیز عبارت است از بیان شواهد و انتساب به منابع اصلی و اینکه بین مجموعه اطلاعات و مباحث آن، هماهنگی وجود دارد، به گونه‌ای که به انسجام، یکپارچگی و بیان متعادل مطالب، انجامیده است[۱].

    آنچه باعث اهمیت دایرةالمعارف حاضر شده است، اهدافی است که این اثر آن را دنبال می‌کند. این کتاب، علاوه بر ارائه مطالب دایرةالمعارفی فقه، کتابخانه اسلامی را با مباحثی غنی می‌کند که ویژگی آن، تازگی در صورت‌بندی و پرداختن عمیق به موضوعات، به صورت فردی و جداگانه می‌باشد از طریق یک تلاش جمعی که در آن، ایده‌ها و نظرات، قبل از ارائه آنها به مردم، گرد هم می‌آیند. این امر، راهی است برای صرفه‌جویی در وقت متخصصان در عمیق‌تر شدن مطالعات حقوقی خود، به‌ویژه در آموزش عالی، قضایی و قانون‌گذاری و همچنین راهی است در احیای میراث فقهی و معرفی آن به تحقیقات و مطالعات بین‌المللی فقه تطبیقی که هدف تاریخی پیدایش اندیشه دایرةالمعارف است[۲].

    از جمله ویژگی‌های دایرةالمعارف حاضر، آن است که بازگشت به شریعت اسلامی را تسهیل می‌کند تا راه‌حل‌های صحیحی از آن برای مشکلات و مسائل معاصر جامعه، به‌دست آورد؛ به‌ویژه با توجه به علاقه عمومی در توسعه قانون با استخراج آن از شریعت. همچنین وسیله‌ای است برای آشنایی با احکام دین و آنچه فقها از قرآن و سنت، برای سامان دادن به همه امور زندگی استنباط نموده‌اند که این امر، بیشترین تأثیر را در موفقیت و رستگاری جامعه دارد[۳].

    از دیگر ویژگی‌های اثر حاضر، آن است که با تکمیل آن، فقه اسلامی می‌تواند همگام با پیشرفتی که علوم و دانش از نظر شکل و سبک به آن رسیده است، همگام باشد و بدین ترتیب اصالت محتوایی و غنای میراث خود را با زیبایی و سهولت چیدمان آن جمع کند. در واقع در این موسوعه به منظور اصلاح شکافی که با پیشرفت سریع در عالم نشر و ارائه اطلاعات ایجاد شده به روش‌هایی بین سهولت و سرعت در تحقیق جمع شده است[۴].

    دایرةالمعارف فقهی حاضر، شامل سبک جدید برای ارائه میراث فقه اسلامی (تا قرن سیزدهم هجری) با در نظر گرفتن روش نگارشی واحدی است که در مقدمه کتاب توضیح داده شده است[۵].

    کتاب با مقدمه مفصلی آغاز گردیده که در آن، ضمن تعریف فقه اسلامی، اطلاعات مفید و جامعی از دایرةالمعارف حاضر، شامل تعریف موسوعه، اهداف موسوعه فقهی و تاریخ آن، مراحل تکمیل آن، محتویات، ملحقات، طرح نگارش ازجمله ترتیب الفبایی مطالب، تصنیف اصطلاحات فقهی و...، دراختیارخواننده قرارگرفته است[۶].

    پانویس

    1. مقدمه،ج1،ص53
    2. همان،ص54
    3. همان
    4. همان
    5. همان،ص58
    6. همان،ص1-70

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها