کالیستنس دروغین

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    کالیستنس دروغین
    NUR103615.jpg

    کالیستنس دروغین، قصه‌پردازی مصری در‌ قرن‌ دوم‌ میلادی است که با فرهنگ یونانی آشنا بوده است. او از اخبار و اقوال‌ و روایاتی‌ که‌ درباره اسکندر شنیده بود، مجموعه‌ای یونانی فراهم آورد که منشأ همه روایات موجود از‌ قصه‌ اسکندر است.

    اسکندر، شخصیّتی تاریخی است، اما در ادبیات فارسی و عربی شخصیت تاریخی‌ او‌ با‌ افسانه‌هایی آمیخته است که از‌ او‌ شخصیتی‌ داستانی و افسانه‌ای پدید آورده است. «اسکندر مقدونی، پسر فیلیپ (فیلوس) (356-323 ق.م) است که مصر و ایران آن روزگار را فتح کرد‌ و در‌ سن‌ سی‌و‌دوسالگی در بابل درگذشت».

    اعتلای چهره اسکندر در حافظه تاریخی یا اذهان عامه ملّت‌ها تا حد زیادی محصول ادعاهای وی است‌. او‌ ادعا‌ داشت که از تبار خدایان است و پسر ژوپیتر Jupiter)) و بعضی از این هم فراتر رفته، زئوس را پدر اسکندر می‌دانستند که چون آمون بر سرش‌ دو‌ شاخ‌ روییده بود؛ چنان‌که در سکه‌هایی که به نام اسکندر زده‌اند، صورتش‌ با‌ دو شاخ نقش شده است. کالیستنس ((Callisthenes 360) تا 327 ق.م) نخستین کسی است که‌ کتابی‌ درباره‌ زندگی اسکندر نوشته که در همان اوان از میان رفته است. در‌ قرن‌ دوم‌ میلادی قصه‌پردازی از مردم مصر که با فرهنگ یونانی آشنا بوده، از اخبار و اقوال‌ و روایاتی‌ که‌ درباره اسکندر شنیده بود، مجموعه‌ای یونانی فراهم آورد که منشأ همه روایات موجود از‌ قصه‌ اسکندر است. وی را کالیستنس دروغین می‌نامند[۱].

    آثار

    اسکندرنامه: روایت فارسی از کالیستنس دروغین.

    پانویس

    1. ر.ک: پرنیان، موسی؛ سهامی، علی، ص54

    منابع مقاله

    پرنیان، موسی؛ سهامی، علی، «بررسی تطبیقی روایت اسکندر و سفر به شهر زنان در اخبار الطوال دینوری و شاهنامه»، کاوش‌نامه ادبیات تطبیقی، تابستان 1394، شماره 18، ص53-70: https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1083707

    وابسته‌ها