اشکانیان: فرمانروایان فراموش‌شده

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    اشکانیان: فرمانروایان فراموش‌شده
    اشکانیان: فرمانروایان فراموش‌شده
    پدیدآورانجعفری، محسن (نویسنده)
    ناشرققنوس
    مکان نشرتهران
    سال نشر۱۴۰۲ش
    شابک4ـ0480ـ04ـ622ـ978
    کد کنگره

    اشکانیان: فرمانروایان فراموش‌شده تألیف محسن جعفری؛ سومین کتاب از «مvجموعه تاریخ ایران‌زمین» به معرفی تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران‌زمین از برافتادن هخامنشیان تا برآمدن ساسانیان می‌پردازد.

    ساختار

    کتاب در 9 بخش به نگارش درآمده است.

    1. جهان باستان پس از مرگ اسکندر

    2. سلوکیان، فرمانروایان هلنی ایران‌زمین

    3. برآمدن اشکانیان

    4. نبرد سرنوشت‌ساز کرهه (حرّان)

    5. جنگ‌های ایران و روم

    6. از فرهاد چهارم تا خسرو یکم، فراز و فرودها (2ق.م تا 128 م)

    7. برافتادن شاهنشاهی اشکانی

    8. فرهنگ و تمدن ایران در دورۀ اشکانی

    9. معماری و هنر ایران در دورۀ اشکانی

    گزارش کتاب

    اشکانیان (247 ق.م تا 224 م) از دودمان‌های شگفت‌آور تاریخ ایران‌اند؛ زیرا از یک‌ سو با 471 سال پادشاهی دیرپاترین دودمان تاریخ ایران هستند و از سوی دیگر نوشته‌های تاریخی و آثار باستان‌شناسی اندکی از آنان در دست داریم. هیچ کتاب تاریخی‌ای از دورۀ اشکانی بر جای نمانده است و در منابع ایرانی فقط اشاراتی مبهم به اشکانیان شده است.

    منابع تاریخی یونانی و رومی نیز نگاهی حاشیه‌ای به اشکانیان داشته‌اند و فقط هنگامی از آنان نوشته‌اند که جنگی میان ایرانیان و رومیان رخ داده است؛ بنابراین دوره‌های صلح میان دو دولت در تاریخی تاریخ فرو رفته است.

    افزون بر این، چنین به نظر می‌رسد که اشکانیان نیز چندان به ثبت تاریخ خود توجهی نداشته‌اند؛ زیرا سنگ‌نوشته‌های اندکی از آنان بر جای مانده است که هیچ یک گزارش تاریخی مهمی ارائه نمی‌کنند. در این وضعیت یگانه ابزار باقی‌مانده برای تاریخ‌پژوهان، سکه‌های به‌دست‌آمده از این دوره است، به گونه‌ای که امروزه چندین پادشاه اشکانی را فقط از روی سکه‌هایشان می‌شناسیم. این محدودیت‌ها سبب شده است که با وجود گذشت چند سده از آغاز پژوهش‌های دانشگاهی و کاوش‌های باستان‌شناسی، هنوز نوشتن تاریخی پیوسته و دقیق از این «فرمانروایان فراموش‌شده» آرزویی دست‌نیافتنی باشد.

    با وجود همۀ این کمبود‌ها، امروزه به‌خوبی می‌دانیم که اشکانیان نقشی محوری در نگهبانی از فرهنگ و تمدن ایران‌زمین داشته‌اند. آنها نزدیک به پنج سده چونان سدی نفوذناپذیر از یک‌سو در برابر یورش سلوکیان و رومیان به ایران‌زمین ایستادند و از سوی دیگر جلوی تاخت‌وتاز کوچ‌نشینان در شمال‌شرق ایران را گرفتند. برای درک بهتر این موضوع باید به یاد داشت که در دوران فرمانروایی اشکانیان، شاهان سلوکی سه بار و رومیان شش بار با لشکرهای انبوه به ایران‌زمین یورش آوردند؛ ولی هیچ‌کدام نتوانستند کاری از پیش ببرند و شکست‌خورده و سرافکنده ناچار به عقب‌نشینی شدند (البته در این دوره جنگ‌های کوچک بسیاری نیز روی داد که اشکانیان در بسیاری از آنها پیروز شدند). این پیروزی‌ها در زمانه‌ای به دست آمد که رومیان سرتاسر اروپا، شمال آفریقا، آناتولی و سوریه را به تصرف درآورده بودند و هیچ قدرتی جز اشکانیان نتوانسته بود در برابر توسعه‌طلبی آنان ایستادگی کند.

    سومین کتاب از «مجموعه تاریخ ایران‌زمین» به معرفی تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران‌زمین از برافتادن هخامنشیان تا برآمدن ساسانیان می‌پردازد. موضوع اصلی این کتاب شاهنشاهی اشکانی و فراز و فرودهای تاریخی آن است و تلاش شده است سیمای غبارآلود این «فرمانروایان فراموش‌شده» را برای نسل جوان ایرانی نمایان کند، با این همه، در فصل‌های نخستین این گتاب خیلی کوتاه سلوکیان و دولت‌های ایرانی پدیدآمده پس از مرگ اسکندر را نیز معرفی کرده است. در ادامه نیز دربارۀ برآمدن اشکانیان، جنگ‌های ایران و روم، سقوط سلسلۀ اشکانیان، فرهنگ و تمدن ایران در این دوره و معماری و هنری ایران در این دوره مباحثی بیان شده است.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها