الفرق في اللغة

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    الفرق في اللغة
    الفرق في اللغة
    پدیدآورانق‍طرب‌، م‍ح‍م‍د ب‍ن‌ م‍س‍ت‍ن‍ی‍ر (نويسنده)

    عطیه‌، خلیل‌ ابراهیم‌ (محقق)

    عبدالتواب، رمضان ( مصحح)
    ناشرمکتبة الثقافة الدينية
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب الفرق في اللغة، اثری از ابوعلی محمد بن مستنیر، معروف به قطرب (م 210ق)، از عالمان لغت و نحو است. این اثر در موضوع لغت است و توسط خلیل ابراهیم عطیه تحقیق شده است.

    نوشتار حاضر از کهن‌ترین آثار نگاشته‌شده در فروق لغت است[۱] که در آن به اختلاف کاربرد واژگان برای انسان و جانداران دیگر در امور مختلف پرداخته شده است[۲].

    کتاب با عنوان «ما خالف فيه الإنسان البهيمة» یاد شده است. در برخی منابع، «كتاب ما خالف فيه الإنسان‏ البهيمة من فرقه إلى قدمه» نامیده شده است[۳]. این کتاب به روایت شاگرد نویسنده ابوعبدالله محمد بن جهم سمری (م 277ق) است[۴].

    کتاب، مشتمل بر شواهد شعری فراوان، به‌اضافه سخنان عالمان ادبیات عرب و عرب‌های فصیح مانند ابی‌عمرو العلاء (م 154ق)، یونس بن حبیب (م 182ق) و دیگران است که نویسنده در مواطن مختلف از آنها بهره گرفته است[۵].

    مطالب کتاب به چند باب تقسیم شده و هر بابی از آن به عضوی از اعضا یا شأنی از شؤون جسم اختصاص داده شده و مدار سخن قرار گرفته است. نویسنده سخن خود را با انسان آغاز کرده، سپس از اعضای انسان، چهارپایان و پرندگان که مشابه آن در انسان وجود دارد، سخن گفته است. واژگان مختص اعضای انسان و حیوانات، بارداری، ولادت و نام‌گذاری مولود، صوت انسان و آواهای چهاپایان و پرندگان، گروه‌های انسان و حیوانات و مرگ آنها و... مطالب مطرح‌شده در این کتاب را تشکیل داده است[۶]. در پایان مطالب کتاب، نویسنده به ذکر معانی کلماتی پرداخته است که در خلال مباحث مختلف کتاب از ذکر آنها غفلت نموده است[۷].

    محقق تلاش نموده که متن کتاب را با تکیه بر برخی از منابعی که در موضوع یادشده نگاشته شده و همچنین با استفاده از معاجم لغوی، تصحیح، ثبت و ضبط و مستندسازی نماید. وی همچنین برخی از مطالب منتسب به نویسنده در این موضوع را به‌عنوان تذییل و تذنیب به کتاب اضافه نموده است[۸].

    پانویس

    1. ر.ک: تصدیر، ص5
    2. ر.ک: تقدیم، ص10
    3. ر.ک: متن کتاب، ص33؛ سزگین، فؤاد، ج‏8، ص110
    4. ر.ک: مقدمه، ص29
    5. ر.ک: همان
    6. ر.ک: همان، ص28-29
    7. ر.ک: همان، ص29
    8. ر.ک: همان، ص34

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. سزگین، فؤاد، «تاريخ التراث العربي»، حجازى، محمود فهمى، کتابخانه عمومى حضرت آیت‌الله‌العظمى مرعشى نجفى(ره)، قم، 1412ق، چاپ دوم.


    وابسته‌ها