روزها و خطابه‌ها

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    روزها و خطابه‌ها
    روزها و خطابه‌ها
    پدیدآورانطالقانی، محمود (نويسنده)
    ناشرناس
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1359ش
    چاپ1
    موضوعطالقانی، محمود، 1286 - 1358 -- پیامها و سخنرانیها - ایران‌ - سیا‌ست‌ و حکومت‌ - مقاله‌ها و خطابه‌ها
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    9ر2ط 1568 DSR
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    روزها و خطابه‌ها، دربرگیرنده هشت سخنرانی عمومی آیت‌الله سید محمود طالقانی (1298-1358ش)، است که به مناسبت‌های مختلف در اماکن مختلف ایراد شده است.

    سخنرانی‌های این کتاب قبلاً به‌صورت جزوه‌های جداگانه از طرف همین ناشر منتشر شده بود و به جهت دسترسی آسان‌تر و هزینه کمتر تصمیم گرفته شد که همه این جزوه‌ها را در یک مجموعه گرد آورده شود[۱]‏.

    نویسنده در ابتدای اولین سخنرانی، به اهمیت بحث علمی و فراگیری دانش این‌گونه تأکید کرده است: «بزرگان علمای ما وقتی بحث می‌کنند از اینکه بهترین عبادات در چنین شب‌های پرعظمت و لیلةالقدری چه عبادتی است، به این می‌رسند که بهترین عبادات بحث علمی است، روشنگری است»[۲]‏.

    در ادامه این بحث به موضوع استبداد و چگونگی تسلط مستبدین بر جامعه می‌پردازد. وی مستبد را نابودکننده نسل و در مقابل اراده خدا می‌داند؛ لذا نباید مجال داد که مفسد و مستبد – به هر صورت و به هر لباس - حاکمیت پیدا کند. حاکمیت در اسلام برای خداست و کسانی که بخواهند اراده خدا را اجرا کنند[۳]‏.

    نویسنده در ادامه، علی(ع) را مصداق بارز «من يشری نفسه ابتغاء مرضات الله»، معرفی کرده که هر کجا ظلمی است برای دفع ظلم حرکت می‌کند[۴]‏. «با هرکس آنچه که واجب بود و لازم بود می‌گفت، نه آنچه که مقتضای سیاست وقت بود. این سیاست اسلام است؛ اگر ما مسلمانیم، سیاستمان این است، گرچه شکست بخوریم، ولی حق شکست خوردنی نیست؛ همان طور که علی شکست نخورد. کشته شد، ولی شکست نخورد»[۵]‏.

    لحظه‌های آخر حیات امیرالمؤمنین علی(ع) و توصیه‌ها و گله‌های او با عبارات و توضیحات نویسنده بسیار تأثیرگذار، عبرت‌آموز و خواندنی است[۶]‏.

    آزادی و در مقابل آن استبداد از مسائل مهم زندگی و تمدن انسانی است؛ لذا آیت‌الله طالقانی در ادامه چگونگی مهار استبداد و حد و حدود آزادی انسان‌ها را مورد بحث قرار داده است[۷]‏.

    سخنرانی مدرسه فیضیه در جوار حرم حضرت معصومه(ع) از جمله سخنرانی‌های کتاب است که آیت‌الله طالقانی در بخشی از آن از تندروی‌های برخی انقلابیون شکایت می‌کند[۸]‏.

    سخنرانی راجع به فلسطین و سخنرانی‌هایی به‌مناسبت سالروز دکتر مصدق، شهادت استاد مطهری و روز شریعتی از دیگر سخنرانی‌هایی است که در این مقال نمی‌گنجد.

    پانویس

    1. ر.ک: یادداشت ناشر، ص3
    2. ر.ک: متن کتاب، ص5
    3. ر.ک: همان، ص13
    4. ر.ک: همان، ص17-18
    5. ر.ک: همان، ص24
    6. ر.ک: همان، ص28-37
    7. ر.ک: همان، ص42
    8. ر.ک: همان، ص106

    منابع مقاله

    یادداشت ناشر و متن کتاب.

    وابسته‌ها