سیره پژوهی؛ سلسله نشست‌های علمی گروه سیره‌ی معصومین(ع)

    از ویکی‌نور
    سیره پژوهی؛ سلسله نشست‌های علمی گروه سیره‌ی معصومین(ع)
    سیره پژوهی؛ سلسله نشست‌های علمی گروه سیره‌ی معصومین(ع)
    پدیدآورانفیضی، محمد (نویسنده)
    ناشرپژوهشکده تاریخ اسلام
    مکان نشرتهران
    سال نشر۱۳۹۷ش
    شابک978-600-7398-47-0
    موضوعسرگذشتنا‌مه‌ نویسی‌ قدیسا‌ن‌ اسلامی‌,اسلام‌ -- سرگذشتنا‌مه‌,نقد و تفسیر سنت‌ نبوی,تا‌ریخ‌ و نقد چها‌رده‌ معصوم‌ - سرگذشتنا‌مه‌
    کد کنگره
    ‏BP ۲۷۸/ف۹س۹

    سیره پژوهی؛ سلسله نشست‌های علمی گروه سیره‌ی معصومین(ع) تألیف محمد فیضی؛ در این مجموعه با طرح بحث های مختلف، زمینه‌های آشنایی با موضوع اصلی یعنی مبانی و اصول سیره پژوهی و سیره در آینه‌ی تاریخ فراهم گردیده است. همچنین نوشتار حاضر پاسخ گوی این پرسش خواهد بود که سیره، گفتار و عمل پیشوایان (هردو) را شامل می‌شود یا فقط به رفتارهای آنان اطلاق شده است.

    ساختار

    مطالب کتاب در دو بخش ارائه گردیده است:

    بخش اول: مبانی و اصول سیره پژوهی

    بخش دوم: سیره در آینه‌ی تاریخ

    گزارش کتاب

    در ادیان آسمانی، به شهادت قرآن، مأموریت پیامبری از مسئولیت امامت ممتاز شمرده شده است و برای نمونه، حضرت ابراهیم علیه‌السلام پس از مأموریت رسالت، مسئولیت امامت را نیز عهده دار می شود. پیامبر، همان گونه که از نام اش پیداست پیام الهی را به بشر می‌رساند و آنگاه که مقام امامت را دارا می‌شود می باید جامعه را به سمت و سوی دعوت الهی، هدایت کند و خود، الگو و نمونه‌ای از آن باشد. وجود الگو از آن نظر ضروری است که جامعه نمونه‌های کامل دعوت الهی را بشناسد و بتواند به دنبال آن‌ها برای رسیدن به مقصد معلوم حرکت کند.

    اسلام و سایر ادیان الهی، پیامبران اولوالعزم را دارنده‌ی هردو جایگاه می‌دانند. زندگی پیامبر اسلام(ص) به همین دلیل، با ابعاد گوناگون اش، همچون تابلوئی در برابر دیده گاه جهانیان قرار می گیرد و پیشوایان مورد تأیید پیامبر(ص) نیز الگوهایی مجسم برای مردمان جهان می باشند.

    با این مقدمات، می‌توان به اهمیت و حساسیت موضوع «سیره» پی برد. اما اینکه سیره عبارت است از گفتار و عمل پیشوایان یا فقط به رفتارهای آنان اطلاق می‌شود خود بحثی است که در مجموعه‌ی حاضر، پاسخ آن را می‌توان یافت. ولی آنچه مهم‌تر به نظر می‌رسد، تشخیص مهم‌ترین بخش ها (گفتاری یا رفتاری) در زندگی پیشوایان می باشد، بخش هایی که در دنیای امروز بیش از همه، مورد نیاز و استناد است. چراکه برای تربیت انسان و تشکیل یک جامعه‌ی انسانی، باید همه‌ی ابعاد اخلاقی و صفات برجسته و ممتاز الگوها مورد ملاحظه قرار گیرد و از آنجا که پیشوایان، الگوی یک انسان کامل هستند، از همه‌ی ابعاد باید مورد مطالعه قرار گیرند. در این نوشتار، با طرح بحث های مختلف، زمینه‌های آشنایی با موضوع اصلی یعنی سیره فراهم شده است.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران

    وابسته‌ها