البستان في ذكر الأولياء و العلماء بتلمسان

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    البستان في ذكر الأولياء و العلماء بتلمسان
    البستان في ذكر الأولياء و العلماء بتلمسان
    پدیدآورانابن مریم تلمسانی، محمد بن محمد (نويسنده)
    سال نشر1226ق - 1908م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ت‎۸‎الف‎۲ 299 DT
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    البستان في ذکر الأولیاء والعلماء بتلمسان اثر ابوعبدالله محمد بن محمد بن احمد شریف ملیتی مدیونی تلمسانی، ملقب به ابن مریم (متوفی پس از 1014ق/ 1605م)، ادیب، مورخ و فقیه مالکی، درباره شرح حال عده‌ای از فقیهان واولیای محلی، به خصوص کسانی که در تلسمان زندگی و یا تحصیل می‌کردند[۱].

    این کتاب، برجسته‌ترین و معروفترین کتاب تلسمانی بوده و در واقع، گزیده‌ای است از کتاب «نیل الابتهاج» بابا تنبکتی و «بغیة الرواد» یحیی بن خلدون و دیگران. اولیای مورد بحث در کتاب، مردمان صاحب کرامتی بودند که از آموختن و عمل کردن به مطالب و احکام کتاب‌های دینی وابسته به مذهب مالکی، غفلت نمی‌کردند[۲].

    آنچه نشان‌دهنده اهمیت کتاب است، آن است که این اثر در 1326ق/ 1908م، به کوشش محمد بن ابی شنب در الجزایر، به چاپ رسیده و در 1910م، به وسیله پروونتسالی با عنوان «زندگی‌نامه اولیاء و علماء تلمسان»، به فرانسوی ترجمه و ملخص متن عربی آن توسط دلپش، در «مجله آفریقایی»، درج گردیده است[۳].

    اسامی افراد مذکور در کتاب، به ترتیب حروف الفبا مرتب گردیده و این ترتیب، در تمامی حروف آن اسم، رعایت شده است. شرح حال‌های مذکور برای افراد، به تناسب اهمیت شخص و جایگاه علمی و اجتماعی وی و نیز مطالب یافت شده درباره او در منابع، متفاوت است. به گونه‌ای که برخی از شرح حال‌ها بسیار مفصل بوده و چندین صفحه را به خود اختصاص داده[۴] و برخی دیگر نیز از چند سطر، تجاوز نمی‌کند[۵].

    از جمله افراد مذکور در کتاب، می‌توان به ابراهیم بن ابی‌بکر رشقی، ابوالعلاء مدویونی، احمد بن حاتم سطی، بلال حبشی، جعفر بن ابی‌یحیی اندلسی، داود بن سلیمان بن حسن بنبی و طاهر بن زیان زواوی قسنطینی اشاره نمود[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: دیانت، ابوالحسن، ج4، ص608
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان
    4. متن کتاب، ص31
    5. همان، ص44
    6. همان، ص55- 116

    منابع مقاله

    1. متن کتاب.
    2. دیانت، ابوالحسن، «دائرةالمعارف بزرگ اسلامی»، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1377.

    وابسته‌ها