معارف قرآن (مصباح یزدی)

    از ویکی‌نور
    ‏معارف قرآن
    معارف قرآن (مصباح یزدی)
    پدیدآورانمصباح یزدی، محمد تقی (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرخدا شناسی - کیهان‌شناسی - انسان شناسی
    ناشرمؤسسه در راه حق
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1368ش
    چاپ2
    موضوعخدا شناسی - کیهان‌شناسی - انسان شناسی
    زبانفارسی
    تعداد جلد3
    کد کنگره
    /م6م6 103/1 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    معارف قرآن، تألیف آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی (1313-1399ش)، سلسله درس‌هایی است که در مؤسسه در راه حق قم تدریس شده و پس از پیاده کردن از نوار و ویرایش آنها به‌وسیله سید علی موسوی گرمارودی به طبع رسیده است.

    نویسنده در مقدمه کتاب به احیای قرآن در عصر حاضر توسط علامه طباطبایی اشاره کرده که با تدریس و نوشتن تفسیر المیزان گامی بلند در این راه برداشتند، ولی ازآنجاکه گنجانیدن یک دوره تفسیر کامل در برنامه‌های درسی میسر نبوده است، نویسنده تصمیم به دسته‌بندی مطالب قرآنی در ضمن یک سیستم منطقی با بیانی موجز و متناسب با کتاب درسی و درعین‌حال، ساده و روان گرفته است[۱].

    نویسنده، مباحث کتاب را با این عبارت آغاز کرده است: «همان طور که امیرالمؤمنین - صلوات‌الله‌علیه - فرموده‌اند، قرآن کریم اقیانوس بی‌کرانی است که رسیدن به اعماق آن جز برای معصومان - صلوات‌الله‌علیهم ‌اجمعین - میسر نیست؛ بااین‌حال، هم خود قرآن و هم حضرات معصومان(ص) به مردم توصیه می‌فرمایند که در آیات قرآن تدبر کنند: كتاب أنزلناه إليك مبارك ليدبروا آياته[۲].

    سپس برای دسته‌بندی آیات قرآن کریم سه طرح ارائه کرده و پس از بررسی آنها این‌گونه نتیجه‌گیری می‌کند: «بنابراین بهتر است محور همه معارف قرآنی را «الله» قرار دهیم که کاملاً با روح تعالیم قرآن سازگار است و نخست به مسائل خداشناسی و انسان‌شناسی وارد شویم، سپس سایر مسائل انسانی را از راه تدبیر و تربیت الهی نسبت به انسان مورد بحث قرار دهیم». لذا نظام معارف قرآنی را به‌صورت زیر در نظر می‌گیرد: خداشناسی، جهان‌شناسی، انسان‌شناسی، راه‌شناسی، راهنماشناسی، قرآن‌شناسی، اخلاق یا انسان‌سازی قرآن، برنامه‌های عبادی قرآن، احکام فردی قرآن و احکام اجتماعی قرآن[۳].

    قرآن کریم مملو از عجایب است؛ از جمله عجایب این است که در قرآن کریم کلمه توحید و مشتقاتش اصلاً به‌کار نرفته است. اگر سراسر قرآن را بررسی کنید، یک‌ جا کلمه توحید را نخواهید یافت؛ اصلاً کلمه توحید به‌کار نرفته که ما بنشینیم و دعوا کنیم که توحید قرآن به چه معناست؟ آنچه قرآن به‌عنوان اولین اصل مطرح می‌کند این است که باید «معتقد باشیم که جز اله واحدی نیست»، باید جز الله را پرستش نکنید، «إلهكم إله واحد»[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص4-3
    2. ر.ک: متن کتاب، ص5
    3. ر.ک: همان، ص16-14
    4. ر.ک: همان، ص48

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها