ابن اذینه، عروة بن یحیی

    از ویکی‌نور
    ابن اذینه، عروه بن یحیی
    NUR34328.jpg

    عروة بن اُذَینه، فقیه، محدث و شاعر عصر امام علی(ع) که از زندگی او اطلاعات اندکی وجود دارد. او در غزل مشهور بوده و یحیی جبوری بر دیوان اشعارش مقدمه نوشته و آن را منتشر کرده است.

    نام و نسب

    نام او یحیی بن مالک لیثی مدنی حجازی کنانی و کنیه‌اش ابوعامر است. درباره خانواده او معلومات کاملی در دست نیست، جز اشاراتی اندک؛ از جمله اینکه جدش مالک بن حرث با علی بن ابی‌طالب(ع) در واقعه جمل شرکت داشت و در بصره پس از آنکه بر دشمن پیروز شد، از ترس نابودی خانواده‌اش اجازه گرفت که با پسرعمویش کناره‌گیری کند. از گفتگویی که بین او و امام علی بن ابی‌طالب(ع) انجام شده آشکار می‌شود که به‌شدت تحت تأثیر آن حضرت بوده است.

    اما پدرش از مشهوران عصرش نبوده است و تنها می‌دانیم که مردی از صلحای اهل مدینه بوده است. از مادرش هم چیزی نمی‌دانیم.

    جایگاه ادبی

    عروه از شعرای متقدم مدینه و به غزل مشهور بوده است. او از فقها و محدثین شمرده می‌شود و عالمی زاهد و شاعری حاذق بوده که از عبدالله بن عمر روایت کرده و مالک در موطأ و عبیدالله بن عمر از او روایت کرده‌اند.

    هیچ‌چیزی در شعر او نیست که به ایجاد تصویر روشنی از زندگی او کمک کند؛ چراکه بیشتر اشعار او غزل است و غزل زبان قلب و احساس است و ارتباطی با حوادث و زمانه و شخصیت‌ها ندارد؛ اما می‌شود از لابه‌لای کتب و اشعارش بعضی از زوایای زندگی او را روشن کرد.

    عروه در عصر اموی در مدینه زندگی می‌کرد و مدینه مرکز علم و زهد و حدیث بود؛ همچنان‌که مرکز غنا و غزل بود و عروه در همه این میادین شرکت داشت[۱]‏.

    عروه برادری به نام بکر داشته که در رثای او چند قصیده سروده است. همچنین مولایی به نام مسلک و با کنیه ابوعبیده داشته که از علمای خوارج و اباضیه بوده است[۲]‏.

    وفات

    ابن اذینه در حدود سال 130ق، درگذشت[۳]‏.

    آثار

    دیوان عروة بن اذینه.

    پانویس

    1. ر.ک: جبوری، یحیی، ص13-16
    2. ر.ک: همان، ص8-9
    3. ر.ک: همان، ص16

    منابع مقاله

    جبوری، یحیی، مقدمه «ديوان عروة بن أذينة»، کویت، دارالقلم، الطبعة الثانية، 1981م/1401ق.


    وابسته‌ها