حوثیان یمن؛ پیشینه و رویکردهای کلامی و سیاسی

    از ویکی‌نور
    حوثیان یمن
    حوثیان یمن؛ پیشینه و رویکردهای کلامی و سیاسی
    پدیدآورانطباطبایی فر، سید محمد (نویسنده)
    ناشرانتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب و مجمع جهانی اهل بیت(ع)
    مکان نشرقم
    سال نشر۱۳۹۵
    موضوعیمن‌ (جمهوری دموکراتیک‌ خلق‌),یمن‌ (جمهوری) -- تا‌ریخ‌ -- اعتراض‌ ها‌، ۲۰۱۱م‌,جنبش‌ انصا‌ر الله‌ یمن‌,زیدیه‌ -- تا‌ریخ‌,زیدیه‌ -- عقا‌ید,یمن‌ (جمهوری) -- تا‌ریخ‌
    کد کنگره
    ‏DS۲۴۷/ی۸/ط۲

    حوثیان یمن؛ پیشینه و رویکردهای کلامی و سیاسی تألیف سید محمد طباطبایی‌فر؛ اثر حاضر عهده‌دار تبیین رویکردها و مواضع جنبش حوثیان است. این جنبش یک حرکت بیداری اسلامی - شیعی است که توانست هویت فکری - سیاسی مکتب زیدیه را احیا و در عرصه اجتماعی معرفی کند. با توجه به قدرت‌گیری و حضور اثر گذار این جنبش در معادلات سیاسی یمن، و همچنین وابسته بودن آنان به مکتب زیدیه و اشتراکات مذهبی - فرهنگی با ایران اسلامی، شناخت رویکردها و مواضع آنان ضروری می‌نماید.

    ساختار

    اثر حاضر از چهار فصل تشکیل شده که محتوای هر یک را از نظر می‌گذرانیم:

    در فصل اول، بر تاریخ زیدیه از پیدایش تا دوره معاصر، دولت‌های زیدیه، فرقه‌ها و جریان‌های فکری زیدیه مروری کلی شده است.

    فصل دوم به تبار شناسی حوثیان (انصارالله)، شناخت وضعیت زیدیه معاصر بعد از امامت متوکل علی‌الله، زمینه‌ها و عوامل ظهور جنبش حوثیان و سیر تحول و پویایی این جنبش پرداخته است.

    در فصل سوم رویکرد و مواضع کلامی و فقهی حوثیان مورد بررسی قرار گرفته است.

    فصل چهارم نیز رویکرد و مواضع سیاسی ایشان را مورد بحث قرار داده است.

    معرفی تفصیلی

    زیدیه بیش از آنکه منظومه‌ای اعتقادی باشد، مذهبی سیاسی است که بر محور امامت مجتهدان عادل از اهل‌بیت پیامبر می‌چرخد. این اندیشه از مخالفت زید بن علی با اندیشه نظام حکومتی اموی ریشه گرفته است. وی گفتمان سیاسی امویان را باطل می‌دانست و معتقد بود مشروعیت نظام در گرو اقتدار حکومت اسلامی و حفظ جماعت مسلمانان نیست، بلکه به مطابقت اعمال حاکمان با شریعت اسلامی بستگی دارد.

    زید بن علی و سپس، علویان زیدی مذهب، قیام‌های متعددی علیه امویان انجام دادند که در آغاز به نتیجه نرسید و شکست خوردند. سرانجام، علویان زیدی در قرن دوم و سوم موفق به تشکیل حکومت شدند.

    ویژگی دولت‌های زیدیان پراکندگی جغرافیایی آن، علی رغم شکل‌گیری تقریبا هم زمان آن است. یکی از این دولت‌ها دولت یمن بود که یحیی بن حسین، معروف به هادی الی الحق در سال 284ق آن را تشکیل داد. وی به دعوت قبائل شمال یمن به آن سرزمین رفت و حکومتی را در صعده - شمالی‌ترین استان یمن امروزی- بنیان گذاشت که آغازگر دولت زیدیه در یمن شد.

    از آن پس تا دوران معاصر، یمن، به ویژه بخش‌های شمالی آن، پایگاه سنتی زیدیه شد و امامان و شخصیت‌ها و جریان‌های فکری بسیاری در آن منطقه ظهور کردند. دولت یمن طولانی‌ترین حاکمیت علویان زیدی از سال 284ق تا سال 1382 ه.ق است.

    اما سرانجام کودتای نظامی جمهوری خواهان علیه حکومت امامان زیدی، باعث برچیده شدن حکومت زیدیه و در نهایت برپایی حکومت جمهوری شد. زیدیان پس از سقوط حاکمیتشان همواره تحت شدیدترین فشارهای اجتماعی و سیاسی ناشی از سقوط خود بودند تا اینکه مقارنت پیروزی انقلاب اسلامی ایران و وحدت دو یمن فضای اختناق علیه زیدیه را کاهش داد. در این فضا احزاب و جریان‌های زیدی بار دیگر فعال شدند. از جمله‌ی این جریان‌ها جنبش حوثیان در اوایل قرن بیست و یکم بود. این جنبش توانست بار دیگر هویت فکری - سیاسی مکتب زیدیه را احیا کند و در عرصه‌ی سیاسی - اجتماعی حضوری فعال داشته باشد.

    جنبش حوثیان در عصر حاضر با عنوان " انصار الله " معرفی و شناخته می‌شود. عنوان جنبش، اقتباسی از نام رهبر آن، سید حسین الحوثی است. اصالت این خاندان به شهر حوث باز می‌گردد که منطقه‌ای است در استان عمران که از شمال به استان صعده و از جنوب به استان صنعا، پایتخت یمن محدود می‌شود. این جنبش از تأسیس تا دوران معاصر سه مرحله را گذرانده است: مرحله فرهنگی - مذهبی، مرحله سیاسی- نظامی، و مرحله حضور در ساختار سیاسی. جنبش حوثیان به صورت نوعی بیداری اسلامی - شیعی در شمال یمن مطرح شده و توجه جهانیان را به خود جلب کرده است.

    داشتن نگرش ضد وهابی، ظلم ستیزی، عدالت گرایی و وحدت گرایی جزئی از هویت و رویکرد آنان است. از این رو و با توجه به قدرت‌گیری و حضور اثرگذار حوثیان در معادلات سیاسی یمن و همچنین وابسته بودن آنان به مکتب زیدیه و اشتراکات مذهبی - فرهنگی با ایران اسلامی، شناخت رویکردها، اندیشه‌ها و مواضع آنان ضروری است.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران

    وابسته‌ها