التأصيل لأصول التخريج و قواعد الجرح و التعديل

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    التأصيل لأصول التخريج و قواعد الجرح و التعديل
    التأصيل لأصول التخريج و قواعد الجرح و التعديل
    پدیدآورانابو زید، بکر بن عبد الله (نويسنده)
    ناشردار العاصمة
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1413ق
    چاپ1
    موضوعحدیث - جرح و تعدیل
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف2 ت2 114/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    التأصيل لأصول التخريج و قواعد الجرح و التعديل، تألیف بکر بن عبدالله ابوزید (1365-1429ق)، در موضوع تخریج، که از جمله علوم حدیثی است و در سنجش اعتبار روایات کاربرد دارد، به رشته تحریر درآمده است.

    نویسنده در ابتدای کتابش به این نکته اشاره کرده که مقید بوده مسائل و اصول این کتاب از کلام اساتید و متن منابع پیشنیان انتخاب شود. همچنین تصریح کرده که زمان زیادی را به نگارش این اثر اختصاص داده است[۱]‏؛ لذاست که از آن به «مشاريع العُمر» تعبیر کرده است[۲]‏. وی همچنین افزوده است که این کتاب، مجموعه تقییداتی است که وی کار دیگری در آنها به‌جز «گردآوری، ترتیب، تعبیر و تلخیص» انجام نداده است و این پایین‌ترین مراتب تألیف است. او همچنین تأکید می‌کند که در این اوراق، غالب مقاصد را خلاصه نموده و چکیده فوائد را به‌قدر توان علمی خویش بر آنها افزوده است[۳]‏.

    متن این مجموعه، بعد از مقدمه مؤلف و مقدماتی در اصول تخریج (مشتمل بر پنج مبحث)، در ذیل عنوان کلی «الكتاب الأول» با دو باب عرضه شده است. در مبحث اول مقدمات، مبادی دهگانه تخریج (حد، موضوع، ثمره و...) و در مباحث دیگر مسائلی همچون: حقیقت اصول تخریج، مؤلفات در اصول تخریج و... مطرح شده است[۴]‏.

    باب اول کتاب مشتمل بر شش مبحث است. ابتدا تأصیل به لحاظ لغوی و اصطلاحی معنا شده است. پس از آن به مشترک لفظی بودن تخریج در استعمال اشاره شده و هجده معنا برای آن ذکر شده است[۵]‏. در مبحث ششم به یازده اثر اشاره شده که پیش از تألیف این کتاب در زمینه تخریج و اصول آن نوشته شده است[۶]‏.

    در باب دوم، شیوه تخریج مورد بررسی قرار گرفته است. شیوه نگارش کتب در تخریج به‌حسب مقاصد نویسندگان متفاوت بوده است و با نگاهی به کتب سنت می‌توان به این نکته دست یافت[۷]‏. پس از آن طرق استخراج حدیث و طرق عملی تخریج مورد بررسی قرار گرفته است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص11
    2. ر.ک: همان، ص7
    3. ر.ک: همان، ص11-12
    4. ر.ک: متن کتاب، ص44
    5. ر.ک: همان، ص55-64
    6. ر.ک: همان، ص88-92
    7. ر.ک: همان، ص100

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها