التربية الإسلامية المعاصرة في مواجهة النظام العالمي الجديد

التربية الإسلامية المعاصرة في مواجهة النظام العالمي الجديد [۱] تألیف عبدالرحمن عبدالرحمن نقیب؛ کتاب حاضر برآمده از هفده مقاله از نگارنده است که پیش‌تر به چاپ رسیده‌اند. وجه مشترک این مقالات کوتاه و بلند، پیوند آن‌ها با تربیت اسلامى است. این مقالات سازوار با موضوع آن‌ها به سه گروه تقسیم شده و هر گروه در بخشى با عنوانى ویژه گنجانده شده است.

التربية الإسلامية المعاصرة في مواجهة النظام العالمي الجديد
التربية الإسلامية المعاصرة في مواجهة النظام العالمي الجديد
پدیدآوراننقیب، عبدالرحمن عبدالرحمن (نویسنده)
ناشردارالفکر العربی
مکان نشرقاهره
سال نشر1417ق/ 1997م.
چاپاول
موضوعمصر اسلام‌ و آموزش‌ و پرورش‌
کد کنگره
‏LC۹۱۰/۳/ع۲ت۴

در بخش یکم که تربیت اسلامى و جهانى شدن اسلام در آینده عنوان گرفته است با هشت مقاله آشنا مى‌شویم: تربیت اسلامى و نظام جهانى جدید؛ بازگشت به بحث تربیت اسلامى و نظام جهانى جدید؛ اولویت اصلاحات تربیتى براى کار اسلامى؛ آموزش تربیتى دانشجویان علوم اسلامى الازهر: مطالعه موردى؛ گفتمان تربیتى اسلامى در مصر رو به کجا...؛ روش اتخاذ تدابیر تربیتى در مصر؛ نظام آموزشى دونیم‌سالى [الازهر: مطالعه موردى]؛ اصلاحات آموزشى کلید هرگونه رشد و توسعه؛ آموزش و پرورش در دولت اسلامى.

وجه اشتراک خاصى که موجب شده است هشت مقاله یادشده ذیل عنوان واحد قرار گیرند، تعلق کم‌رنگ و پررنگ آن‌ها به بحث اصلاحات آموزشى در جهان اسلام است.

عنوان بخش دوم گامى فراسوى روش‌شناسى تازه براى پژوهش در تربیت اسلامى است.

این بخش حاوى پنج مقاله با عناوینى است که برخواهم شمرد: تجربه من در پژوهش در تربیت اسلامى؛ پژوهش در تربیت اسلامى در دانشگاه‌هاى مصر و عربستان: نقد و تحلیل؛ گامى فراسوى روش‌شناسى علمى پژوهش در تربیت اسلامى؛ گامى فراسوى ساختارى اسلامى براى روش‌هاى تحقیق در تربیت اسلامى؛ وظایف و اولویت‌هاى پژوهش‌هاى معاصر در تربیت اسلامى. پنج مقاله این بخش بر حول محور روش‌شناسى تحقیق در تربیت اسلامى مى‌گردند.

بخش سوم که میراث مکتوب تربیتى یکى از آبشخورهاى تربیت اسلامى نام گرفته است‌داراى چهار مقاله با این عنوان‌هاست: پیش‌نویس طرح مطالعه [و معرفى] میراث مکتوب‌تربیت عربى - اسلامى؛ زندگى و افکار تربیتى ابن‌سینا؛ عربى ساختن آموزش [در دانشگاه‌ها]: گذشته و حال و آینده؛ نقش اسلام و آموزش‌هاى اسلامى در توسعه منابع طبیعى و محافظت از آن‌ها.

روشن است که مقالات این بخش گاه کم و گاه بیش با مقوله میراث مکتوب تربیتى ارتباط دارند لذا یک‌جا جمع شده‌اند.

یادکردنى است که مقالات گردآمده در این کتاب بدون ویراست جدید به چاپ رسیده‌اند و گاه چندان استوار نیفتاده‌اند و سطحى مى‌نمایند. اما در عین حال بسیارى از آن‌ها تهى از نوآورى نیستند و دست‌کم در فارسى موضوعاتى نو به شمار مى‌روند.

  • مطالعه منابع ذیل نیز پیشنهاد مى‌شود:

عبدالرحمن عبدالرحمن نقیب، روش‌شناسى تحقیق در تعلیم و تربیت: رویکردى اسلامى، ترجمه، نقد، اضافات: بهروز رفیعى (چاپ اول: قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، 1387)؛ همو، دلیل مستخلصات الرسائل الجامعیه فى التربیه الاسلامیه (عمان، جمعیه الدراسات والبحوث الاسلامیه، 1992 م)؛ سعید اسماعیل على، اصول التربیه الاسلامیه (چاپ اول: قاهره، دارالسلام، 1422 ق/ 2005 م)؛ محمد جواد رضا، التربیه الاسلامیه: تساؤلات حول جدلیه الاسلام والحداثه (چاپ اول: عمان، دارالیازورى، 1418 ق/ 1997 م).[۲]


پانویس

  1. تربیت اسلامی معاصر در رویارویی با نظام جهانی جدید
  2. رفیعی، بهروز، ص121-122


منابع مقاله

رفیعی، بهروز، کتاب‌شناسی تعلیم و تربیت در اسلام، مرکز بین‌المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص)، قم، یکم، 1390ش.

وابسته‌ها