انگاره تحریف قرآن

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    انگاره تحریف قرآن
    انگاره تحریف قرآن
    پدیدآورانانواری، جعفر (نويسنده)
    ناشرمؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره). مرکز انتشارات
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1383ش
    چاپ1
    شابک964-411-132-X
    موضوعقرآن -- تحریف - قرآن‌ - دفا‌عیه‌ها‌ و ردیه‌ها‌
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    8الف8الف 89/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    انگاره تحریف قرآن، اثر جعفر انواری کتابی است که در راستای دفاع از قرآن از حیث عدم تحریف آن نوشته شده است.

    ساختار

    کتاب از سه مقدمه و چند فصل تشکیل شده است.

    گزارش محتوا

    مقدمه اول به قلم آیت‌الله مصباح یزدی بر مجموعه کتاب‌‌های طلوع اندیشه نوشته شده است. مقدمه دوم، مربوط به کانون طلوع، بر مجموعه کتاب‌‌های خود کانون است و در آن به معرفی کانون و فعالیت‌‌های آن پرداخته است. مقدمه سوم، مربوط به نگارنده کتاب است، پس از معرفی قرآن، تفاوت آن را با تورات و انجیل مشخص ساخته و می‌گوید: «کتابی که پیش رو دارید بر آن است که اثبات کند تحریف قرآن انگار‌های بیش نیست و نشان می‌دهد، قر‌آن در بستر تاریخی‌اش همچنان نورافشان و پیراسته از تحریف است».

    نویسنده در آغاز، اهمیت و جایگاه بحث تحریف‌ناپذیری را به تصویر می‌کشد و می‌گوید: «اعتبار استناد به قرآن، اعجاز قرآن و اعتبار روایات پیشوایان معصوم(ع)، وابستگی جدی به اثبات تحریف‌ناپذیری قرآن دارد. براین‌اساس پس از بحث اعجاز و مُنَزّل بودن قرآن ازسوی خدا، اساسی‌ترین بحث در موضوع قرآن‌شناسی همین بحث است».

    در ادامه پس از تبیین واژه تحریف و انواع آن، به نقد و بررسی اتّهامات اهل سنت می‌پردازد و در ردّ گفته‌‌های آنان، به اقوال علمای بزرگ و محقق شیعه استناد و دلایل تحریف‌ناپذیری قرآن را بیان می‌کند.

    در آغاز به دلایل قرآنی پرداخته و آنها را به دو دسته آیات عام و آیات خاص تقسیم می‌کند. آیات عام همان آیات تحدّی و اوصاف قرآن است و در آیات خاص به آیۀ حفظ و آیۀ نفی باطل، آیۀ شکوی، آیۀ نفی ریب و آیۀ اطفاء نور الهی تمسّک جسته است.

    از دیگر دلایل تحریف‌ناپذیری که مورد بررسی قرار گرفته‌اند، روایات مربوط به آن است که در بررسی آنها به شیوۀ معمول کتاب‌ها عمل نشده، بلکه بیشتر، بررسی گروهی و مبانی و اصول روایات و پاسخگویی به شبهات است، نه بررسی تک‌تک روایات.

    اجماع بر تواتر قرآن، دلیل عقلی و شواهد تاریخی نیز از جمله دلایلی است که نویسنده بر تحریف‌ناپذیری قرآن به آن استناد نموده است.

    آخرین مبحث کتاب نقد و بررسی دلایل دوازده‌گانه فصل‌‌الخطاب و پاسخ به شبهات موجود در آن است.

    پایان‌بخش کتاب، مقالة «کتاب‌شناسی تحریف‌ناپذیری قرآن» نوشتۀ محمد امینی است.

    ویژگی‌ها: این کتاب به شیو‌های محققانه نوشته شده و از مهم‌ترین مزایای کتاب بررسی شبهات با استدلال‌‌های محکم و استفاده از آیات قرآن و احادیث است.

    این کتاب، اقوال علما و دانشمندان شیعه را به اختصار ذکر کرده و به‌طور کلی از شرح و تفصیل خودداری و راه ایجاز را در پیش گرفته است.

    استدلال‌‌های اصولی و توجه به منابع و مآخذ اصول فقه هم از مزایای کتاب حاضر است[۱].

    پانويس

    1. مولوی، محمد، ص111-112

    منابع مقاله

    مولوی، محمد، کتابشناسی تحریف‌ناپذیری قرآن، مشهد، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ یکم، 1393ش

    وابسته‌ها