تفاوت دیه زن و مرد از دیدگاه مذاهب اسلامی

    از ویکی‌نور
    تفاوت دیه زن و مرد از دیدگاه مذاهب اسلامی
    تفاوت دیه زن و مرد از دیدگاه مذاهب اسلامی
    پدیدآوراناحسانی، محمدیاسین (نويسنده)
    ناشرمرکز بين‌المللی ترجمه و نشر المصطفی (ص)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1390ش - 1433ق
    چاپ1
    شابک978-964-195-569-6
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف3ت7 195/7 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تفاوت دیه زن و مرد از دیدگاه مذاهب اسلامی، اثر محمدیاسین احسانی، تحقیقی است پیرامون تفاوت دیه زن و مرد از دیدگاه مذاهب مختلف اسلامی.

    اثر حاضر، ضمن بیان آراء و نظرات فقهای مذاهب اسلامی در این زمینه، ادله و مستندات آنان را نیز مورد نقد و بررسی قرار داده تا زوایای پنهان این مسئله برای خواننده، به‌خوبی روشن گردد[۱].

    مطالب کتاب، در یک مقدمه و پنج فصل، ارائه گردیده است. در فصل نخست که کلیات بحث را شامل می‌شود، مفهوم و ماهیت دیه، حکومت، ارش و تفاوت آنها با یکدیگر و تاریخچه کوتاهی از مراحل شکل‌گیری دیه در میان ملل قبل از اسلام، تبیین گردیده است[۲].

    فصل دوم، به بررسی دیدگاه اسلامی درباره مقدار دیه زن و مرد در جنایت بر نفس اختصاص یافته[۳] و در فصل سوم، به بیان دیدگاه مذاهب اسلامی درباره مقدار دیه زن و مرد در جنایت بر اعضا، پرداخته شده است[۴].

    در فصل چهارم، نظرات دانشمندان مذاهب اسلامی، درباره حکمت‌های تفاوت دیه زن و مرد بیان شده[۵] و در فصل پنجم، به آراء فقهای مذاهب اسلامی در خصوص مسئولیت پرداخت دیه زن و مرد اشاره گردیده است[۶].

    در پایان کتاب، نتیجه‌گیری و جمع‌بندی مطالب مطرح شده و به این نکته، اشاره گردیده است که در اسلام، حقوق و وظایف میان زن و مرد، بر اساس توانایی‌های طبیعی و فطری آنها تقسیم‌بندی شده است که هرکدام بر اساس توانایی‌های فطری خود، در نظام حقوقی اسلام، نقش‌های متفاوتی دارند. به‌لحاظ همین توانایی‌ها، ملاحظه می‌شود که نفقه زن در نظام خانواده، به‌ عهده مرد گذاشته شده است؛ زیرا زنان با وضعیت جسمانی خود، نمی‌توانند در بسیاری از موارد مانند دوران حاملگی و شیردهی فرزندان، به فعالیت‌های اقتصادی بپردازند و یا اینکه بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی، با ظرافت جسمانی زنان هم‌خوانی ندارد و آنها نمی‌توانند در این‌گونه فعالیت‌ها شرکت کنند[۷].

    مهم‌ترین پرسش‌های این پژوهش که در لابه‌لای فصول، پاسخ داده شده و خوانندگان را سریع‌تر به اهداف آن رهنمون می‌سازد، عبارت است از:

    1. آیا تفاضل دیه مرد بر زن، مورد اتفاق همه مذاهب اسلامی است؟
    2. در صورت درست بودن تفاضل دیه زن و مرد، حکمت‌های آن کدام است؟
    3. آیا تفاضل در خصوص دیه قتل است یا در دیه جراحات نیز وجود دارد؟[۸].

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص15
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: همان
    5. ر.ک: همان
    6. ر.ک: همان
    7. ر.ک: متن کتاب، ص221
    8. ر.ک: پیشگفتار، ص15

    منابع مقاله

    پیشگفتار و متن کتاب.


    وابسته‌ها