نزول قرآن و رویای هفت حرف

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    نزول قرآن و رویای هفت حرف
    نزول قرآن و رویای هفت حرف
    پدیدآورانمؤدب، رضا (نویسنده)
    ناشردفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مرکز انتشارات
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1378 ش
    چاپ1
    شابک964-424-685-3
    موضوعاحادیث خاص (سبعه احرف) - نقد و تفسیر قرآن - قرائت - اختلاف
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏145‎‏ ‎‏/‎‏س‎‏2‎‏م‎‏8
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نزول قرآن و رؤیاى هفت حرف دکتر سید رضا مؤدّب

    کتاب پیرامون یکى از مسائل مهم علوم قرآن، یعنى موضوع حدیث سبعة احرف نوشته شده است.نویسنده که از قرآن‌پژوهان معاصر مى‌باشد و این کتاب رسالۀ دکتراى وى مى‌باشد، مسالۀ حدیث سبعة احرف را از زوایاى مختلف مورد بحث قرار داده است.وى در فصل اول این کتاب مسالۀ نزول قرآن و جمع‌آورى آن را بحث نموده و در فصل دوم به تحلیل حدیث سبعة احرف پرداخته، این حدیث را در جوامع روایى اهل سنت بررسى نموده و اسناد آن به پیامبر(ص) را پى‌گیرى و به این نتیجه مى‌رسند که این حدیث از پیامبر(ص) نیست و از زمان خلیفۀ دوم رواج پیدا کرده است و آن را از متفردات خلیفۀ دوّم دانسته و علل پیدایش این حدیث در آن زمان را نیز بیان نموده است.

    وى در بخشى دیگر از کتاب دیدگاه امامیه را در خصوص مسالۀ سبعة احرف ذکر و بر اساس روایتى که از امام باقر و امام صادق علیهما‌السلام نقل مى‌کند که فرموده‌اند قرآن بر یک حرف نازل شده است نتیجه مى‌گیرند که حدیث سبعة احرف باطل و بى‌اساس بوده و لذا قرآن داراى یک واقعیت بیشتر نمى‌باشد.

    با توجه به نکات فوق و ویژگی‌هاى کتاب، این کتاب در نوع خود در خصوص مسالۀ حدیث سبعة احرف کم‌نظیر مى‌باشد.

    ویژگى‌ها

    1. فصل دوم:مهمترین فصل کتاب-فصل دوم مى‌باشد
      وى در این فصل منابع حدیث سبعة احرف را در کتاب‌هاى اهل سنت بررسى نموده نتیجه مى‌گیرند که این روایت در حد تواتر نمى‌باشد
    2. در همین فصل-پس از ذکر سند روایت، از نظر محتوائى بررسى نموده و مى‌گوید این روایت از این جهت داراى تناقض مى‌باشند که متن برخى از آنها درباره بطن قرآن و برخى دیگر دربارۀ لهجه‌ها مى‌باشد و لذا مشخص نیست که این حدیث آیا مربوط به لفظ است یا معنى؟
    3. فصل پنجم:در این فصل با ذکر کلامى از امام باقر(ع) و امام صادق(ع) پیرامون نزول قرآن، مبنى بر اینکه قرآن بر حرف واحد نازل شده سند این دو روایت را بررسى نموده و مى‌گوید این دو روایت صحیحه هستند و لذا داراى ارزش و اعتبار مى‌باشند و در ادامه نتیجه مى‌گیرد که حدیث سبعة احرف دروغ و جعلى است.
    4. فصل سوم:دیدگاه علماء اهل سنت را در این فصل در خصوص حدیث سبعة احرف ذکر و در ادامۀ آن دیدگاه مستشرقانى همچون گلدزیر و نولدکه و رژى بلاشر را ذکر و آنها را نقد و بررسى قرار مى‌دهد.
    5. فصل دوم:در این فصل مسالۀ گسترش قرائت‌ها را بررسى کرده ذکر مى‌کند که با توجه به اینکه در زمان پیامبر(ص)قرآن به قرائت واحدى خوانده مى‌شد اختلاف قرائت‌ها در زمان خلیفۀ دوم بوجود آمد، در ادامه عوامل اختلاف را بررسى کرده، گسترش اسلام در زمان عمر را عامل اساسى در این‌باره مى‌داند.و مى‌گوید:عمر براى حل مشکلات بوجودآمده راه‌حل مناسب را نسبت دادن حدیث سبعة احرف به پیامبر مى‌داند و این موضوع را از متفردات عمر مى‌داند
    6. در همین فصل پیامدهاى پذیرش حدیث سبعة احرف را ذکر نموده از جمله اینکه در نزد اهل سنت منکر آن کافر محسوب مى‌شود
    7. فصل اول:در این فصل پس از ذکر افرادى که قرآن را جمع‌آورى کردند همچون حضرت على(ع) و ابوبکر و عمر و...نتیجه مى‌گیرد که در تاریخ تدوین مصاحف فوق سخنى از حدیث سبعة احرف نیست در حالیکه اگر قرآن بر سبعةاحرف نازل شده، چرا در این مصاحف خبرى از آن نیست.

    ساختار

    کتاب داراى یک مقدمه و 6 فصل مى‌باشد که فهرست مطالب آن به شرح ذیل است:

    فصل اول:نزول قرآن و جمع‌آورى آن در زمان پیامبر(ص) شامل: نزول قرآن بر حرف واحد و جمع‌آورى قرآن بر حرف واحد.

    فصل دوم:حدیث سبعة احرف و بررسى آن شامل: حدیث سبعة احرف در جوامع حدیثى اهل سنت، در جستجوى ریشه‌ها، پیامدهاى حدیث سبعة احرف.

    فصل سوم:بررسى و نقد برخى از دیدگاه‌هاى اهل سنت و مستشرقان دربارۀ حدیث سبعة احرف.

    فصل چهارم:قراآت و حروف سبعه

    فصل پنجم:کلام نورانى امام صادق(ع)

    فصل ششم:منزلت سبعة احرف نزد علماى شیعه

    نسخه‌شناسى

    کتاب یک جلد، به زبان فارسى و داراى 271 صفحه مى‌باشد.