الفارق بين المصنف و السارق

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    الفارق بين المصنف و السارق
    الفارق بين المصنف و السارق
    پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) ناجی، هلال (محقق)
    ناشرعالم الکتب
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1419ق - 1998م
    چاپ1
    موضوعسرقت ادبی -- جنبه‌های مذهبی -- اسلام - سرقت ادبی - متون قدیمی تا قرن 14 - حق مؤلف -- متون قدیمی تا قرن 14 - سیوطی، عبد الرحمن بن ابی بکر، 849 - 911ق. -- کتاب‌شناسی - اخلاق اسلامی
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الفارق بين المصنف و السارق، نوشته ادیب، مورّخ، مفسّر، فقیه و نویسنده فعال شافعی قرن نهم و دهم قمری، جلال‌الدین عبدالرحمن سیوطی (849-911ق)، اعتراضی نوآورانه به سرقت علمی و ادبی است. نویسنده نامور و دانشور نوآور، شکوه دارد که شخصی کتابش را دزدیده و به نام خودش نشر داده است! او می‌کوشد نشانه‌های تولید علمی را ترسیم کند و تمایز نوآوری و دزدی را آشکارتر سازد. تأکید جلال‌الدین عبدالرحمن سیوطی در عنوان و متن کتاب، بر اصطلاح «مُصَنِّف» (نوآور) در برابر «مُؤَلِّف» (گردآور) است.

    ارزش علمی

    این اثر کم‌برگ ولی پُربار، از نظر آشنایی با دیدگاه اسلام در زمینه مالکیت معنوی، سند تاریخی ارزشمندی بشمار می‌رود و استدلال‌های قرآنی، روایی و فقهی سیوطی سودمند و راهگشاست. او از جمله، سخنش را با ذکر آیه امانت (نساء: 58) شروع کرده و در آیه «و ما أدراك ما الطارق» (طارق: 2)، معنای طارق را خائن سارق دانسته است[۱]‏.

    استناد اثر به نویسنده

    محقق کتاب و رئیس پیشین اتحادیه نویسندگان عراقی، هلال ناجی، گوید: این کتاب برای اولین بار به‌صورت علمی تحقیق و منتشر می‌شود و ما نسخه خطی نادری از آن را در کتابخانه اوقاف عمومی بغداد با نام «رسالة في سرقة كتب المؤلفين» یافتیم[۲]‏. او می‌گوید: صحت نسبت این اثر به سیوطی و اینکه این اثر همان کتاب «الفارق بين المصنف و السارق» است، با 8 دلیل عقلی و نقلی برای ما ثابت شده است[۳]‏.

    ساختار و محتوا

    کتاب حاضر، گویی سخنرانی و فریادی است که نویسنده‌ای توانا، ولی مظلوم به‌ناچار سر داده است و همانند کتاب‌های علمی، سامان‌دهی و تقسیم به بخش و فصل و... ندارد و البته مطالبش با استدلال به آیات و روایات و سخنان اندیشوران همراه شده است و نگارنده از حدود اخلاقی خارج نمی‌شود و نام آن سارق را نیز افشا نمی‌کند.

    نمونه مباحث

    1. سارق، همه مطالب 2 کتاب مفصل و مختصر مرا (به نام «المعجزات» و «الخصائص») دزدیده است! درحالی‌که من برای نگارش آن 20 سال وقت صرف کردم تا به هزار خصیصه و ویژگی رسید و برای دستیابی به آن، در کتاب‌های بی‌شماری از فقه، اصول، تفسیر، حدیث و... جستجو و دقت کردم...[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص33
    2. ر.ک: مقدمه تحقیق، ص27
    3. ر.ک: همان، ص28-29
    4. ر.ک: متن کتاب، ص33

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها