رسالة أبي‌داود إلى أهل مكة في وصف سننه

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

رسالة أبي‌داود إلی أهل مكة في وصف سننه، نوشته ابوداود سلیمان بن اشعث (متوفای 275ق) است که توسط محمد بن لطفی صباغ تحقیق شده است. برخی، این رساله را با عنوان «رسالة أبي‌داود في وصف سننه» یاد کرده‌اند[۱].

رسالة أبي داود إلى أهل مكة في وصف سننه
رسالة أبي‌داود إلى أهل مكة في وصف سننه
پدیدآورانابوداود، سلیمان بن اشعث (نويسنده)

صباغ، محمد بن لطفی (محقق)

صباغ، محمد بن لطفی (مقدمه‌نويس)
ناشرالمکتب الإسلامي
مکان نشراردن - عمان ** سوریه - دمشق ** لبنان - بیروت
سال نشر1417ق - 1997م
چاپ4
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
BP 122/الف۲ر۵
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نوشتار حاضر رساله‌ای از نویسنده یادشده است که در آن به معرفی کتاب سنن خود پرداخته و روشی را که در نگارش کتاب خود در پیش گرفته است، بیان کرده است. وی در این رساله ضمن بیان ویژگی‌های کتاب خود به ارزش‌گذاری علمی آن و به مقایسه آن با کتاب‌هایی پرداخته که در این موضوع به نگارش درآمده‌اند[۲].

نویسنده در این رساله، برخی از ویژگی‌های کتاب سنن، از جمله علت صرف نظر کردن از آوردن برخی از روایات مشهور و کمی ابواب و مختصر کردن برخی از روایات مفصل را توضیح داده است[۳]. وی علاوه بر اشاره به جامع بودن کتاب، این نکته را یادآور شده است که کتاب سنن وی مشتمل بر احادیث صحیح و غیر صحیح است و متعهد بوده احادیثی را که وهن و سستی زیادی داشته را بیان نماید. وی به این نکته نیز اشاره کرده است که تمام احادیث کتاب او از احادیث مشهور است و از استدلال به روایت غریب پرهیز نموده است[۴].

سبک این رساله، سبک روشنی است که در آن ظرافت دیده می‌شود؛ بااین‌وجود عباراتی در آن یافت می‌‌شود که خواننده از درک آنها بازمی‌ماند و محقق در پاورقی به آنها اشاره کرده است که به نظر می‌رسد تحریفاتی در آنها رخ داده است[۵].

محقق این رساله را با تکیه بر سه نسخه موجود از آن که عبارت است از نسخه کتابخانه ظاهریه دمشق، کتابخانه زرکلی و کتابخانه دانشگاه برنستون، تحقیق کرده[۶] و از مصادری مانند کتاب «الحطة» حسن صدیق خان، «بذل المجهود في حل أبي‌داود»، «المنهل» نوشته سبکی، «فتح المغيث» سخاوی و «توجيه النظر» جزایری نیز بهره گرفته است[۷].

وی علاوه بر آوردن مقدمه‌ای مفصل، حاوی مطالب ارزشمندی در خصوص اثر یادشده، به ارائه توضیحاتی پیرامون برخی کلمات و جملات، معرفی برخی از شخصیت‌های ذکرشده در اثر، اشاره به اختلاف عبارات در نسخ مختلف، ارجاع برخی احادیث به مصادر و عنوان‌بندی موضوعات رساله پرداخته است[۸].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه محقق، ص41
  2. ر.ک: همان، ص39
  3. ر.ک: همان، ص36 و 39
  4. ر.ک: همان، ص39-40
  5. ر.ک: همان، ص40
  6. ر.ک: همان، ص43-48
  7. ر.ک: همان، ص32
  8. ر.ک: همان، ص53

منابع مقاله

مقدمه محقق.


وابسته‌ها