اطلاعات رزمی در جنگ‌های صدر اسلام

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    اطلاعات رزمی در جنگهای صدر اسلام
    اطلاعات رزمی در جنگ‌های صدر اسلام
    پدیدآورانحسینی شاهرودی، محمد (نويسنده)

    آخوندی، مصطفی (نويسنده)

    سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. نمایندگی ولی فقیه. مرکز تحقیقات اسلامی ( تهيه کننده)
    ناشرسپاه پاسداران انقلاب اسلامی. نمايندگی ولی فقيه، مرکز تحقيقات اسلامی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1380ش
    چاپ1
    شابک-
    موضوعاسلام - تاریخ - از آغاز تا 41ق. - غزوات - محمد (ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ح‎‏5‎‏الف‎‏6 24/4 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    اطلاعات رزمی در جنگ‌های صدر اسلام، تألیف سید محمد حسینی شاهرودی و مصطفی آخوندی، به بررسی اهمیت اطلاعات و آمار رزمی در جنگ‌های صدر اسلام پرداخته است.

    کتاب، مشتمل بر مقدمه و چهار بخش است؛ مباحث هر بخش نیز در یک یا چند فصل مطرح شده است. بخش اول، به شیوه رایج با طرح کلیات و تعریف اطلاعات نظامی، فنی و حفاظت و طبقه‌بندی اطلاعات آغاز شده است. سپس در بخش دوم نیازمندی‌های اطلاعاتی در چهار فصل زمین، شرایط جوی، مشخصات محلی و وضعیت دشمن مطرح شده است. اطلاع از استعداد دشمن، فرمانده را در تعیین توان رزمی نسبی و آگاهی نسبت به راهکارهایش کمک می‌کند. یگانی که از نفرات و تجهیزات کمتری برخوردار است، سعی می‌کند توان خود را حفظ کرده، در حالت پدافندی به‌سر برد، ولی یگانی که از استعداد کامل برخوردار باشد، می‌تواند در عملیات آفندی شرکت نماید[۱]‏.

    برای رسیدن عناصر اطلاعاتی به اخبار صحیح و واقعی، شناخت «منابع اخبار» ضروری است. در جنگ‌های صدر اسلام، آگاهی از فعالیت‌های دشمن، منبع مؤثری در کسب اخبار و اطلاعات بشمار می‌آمد. رسول گرامی اسلام(ص) در جنگ‌ها از اطلاعات به‌دست‌آمده از فعالیت‌های دشمن بهترین بهره را می‌برد[۲]‏.

    آخرین بخش کتاب در دو فصل پرورش و انتشار اخبار مطرح شده است. پس از مرحله جمع‌آوری اخبار باید اقداماتی صورت گیرد تا مشخص شود که اخبار به‌دست‌آمده تا چه اندازه صحیح است و چه نتایجی را در بر دارد. به مجموع این اقدامات «پرورش اخبار» گفته می‌شود. پرورش اخبار دارای سه بخش «ثبت»، «ارزیابی» و «تفسیر» است که هریک به‌اختصار شرح و توضیح داده شده است[۳]‏.

    انتشار اخبار نیز عبارت است از انتقال صحیح و به‌موقع اطلاعات به یگان‌ها و عواملی که می‌توانند از آنها بهره‌برداری کنند و یا برای انجام مأموریت به آن نیاز دارند. در انتشار اخبار باید حیطه‌بندی (اصل نیاز به دانستن جهت انجام مأموریت) مد نظر قرار گیرد. پیامبر(ص) این مطلب را کاملاً رعایت می‌کرد و به عوامل و عناصر اطلاعاتی سفارش‌های لازم را گوشزد می‌نمود[۴]‏.

    نویسنده، کتاب را با اشاره به خبر به‌موقع حمله قریش به مدینه در جنگ خندق که منجر به حفر کانال شد، به پایان برده است[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص84
    2. ر.ک: همان، ص136-135
    3. ر.ک: همان، ص155
    4. ر.ک: همان، ص165-164
    5. ر.ک: همان، ص167

    منابع مقاله

    متن کتاب.

    وابسته‌ها