ریشه‌های الاهیات مسیحی در مکاتب گنوسی و افلاطونی میانه

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    ریشه‌های الاهیات مسیحی در مکاتب گنوسی و افلاطونی میانه
    ریشه‌های الاهیات مسیحی در مکاتب گنوسی و افلاطونی میانه
    پدیدآورانهادی‌نا، محبوبه
    ناشرانتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1390
    چاپاول
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BT 1390/ه۲،ر۹

    ریشه‌های الاهیات مسیحی در مکاتب گنوسی و افلاطونی میانه، تألیف محبوبه هادی‌نا، کوشیده است ریشه‌های کلام و الاهیات مسیحی را در آیین‌ها، اساطیر و مکاتب و تأملات نظری که در زمان مقارن ظهور عیسی مسیح(ع) در فلسطین و منطقه شامات حضور داشته‌اند و به‌صورت گسترده بر شکل‌گیری الاهیات مسیحی تأثیر نهاده‌اند، جستجو کند.

    وی برای رسیدن به این هدف ابتدا به خاستگاه مکاتب گنوسی، جنبه‌های فرهنگی و تاریخی - دینی آن‌ها، مبانی نظری و اعتقادی این مکتب و شخصیت‌های برجسته گنوسی پیش از ظهور مسیحیت پرداخته و نحوه مواجهه و تأثیرگذاری این مکاتب بر مسیحیت پولسی - یوحنایی و شکل‌گیری مکاتب گنوسی - مسیحی در قرن دوم را مورد بررسی و دقت نظر قرار داده است.

    مؤلف در ادامه به معرفی و تبیین خاستگاه مکتب افلاطونی میانه و مبانی نظری و اعتقادی این مکتب از منظر خداشناسی، انسان‌شناسی، جهان‌شناسی و اخلاقیات می‌پردازد. فصل سوم این کتاب به شکل‌گیری الاهیات مسیحی در اسکندریه و معرفی و تشریح آرا و اندیشه‌های دو تن از متألهان مطرح این منطقه یعنی کلمنس اسکندرانی و اوریگن اسکندرانی اختصا یافته است. مؤلف فصل پایانی کتاب را به مقایسه و تطبیق آرای گنوسی و افلاطونی میانه با دیدگاه‌های مسیحیت رسمی اختصاص داده و ریشه‌های بیشتر آموزه‌های مسیحی را در آموزه‌های این دو مکتب فکری در قرن دوم میلادی و پیش از آن یافته است[۱].

    پانویس

    1. ایزانلو، رمضانعلی و همکاران، ص106-107

    منابع مقاله

    ایزانلو، رمضانعلی و همکاران، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر اول: مسیحیت)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1392ش.

    وابسته‌ها