قواعد في علوم الحديث

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    قواعد في علوم الحديث
    پرونده:NUR76540J1.jpg
    پدیدآورانع‍ث‍م‍ان‍ی‌ ت‍ه‍ان‍وی‌، ظف‍ر اح‍م‍د (نويسنده) ابوغده، عبدالفتاح (محقق)
    عنوان‌های دیگرالعزلة و قبول البشري بالتیسير باليسرى
    ناشرمکتب المطبوعات الاسلامية
    مکان نشرسوریه - حلب ** لبنان - بیروت
    سال نشر1404ق - 1984م
    چاپ5
    شابک977-5211-86-7
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ع2ق9 109 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    قواعد في علوم الحديث، نوشته محدث حنفی و فقیه هندی قرن چهاردهم قمری، ظفراحمد عثمانی‌ تهانوی (1310-1394ق)،‌ با تحقیق و تعلیق محدث سوری، عبدالفتاح ابوغده (1336-1417ق)، مباحث گوناگون علوم حدیث و اصطلاحات آن را بر طبق دیدگاه حنفیان شرح می‌دهد.

    هدف و روش

    • عبدالفتاح ابوغده، با بیان اینکه این کتاب، اثری بس سودمند و منظم است و نویسنده‌اش بسیاری از مباحث فراموش‌شده در زمینه علوم و اصطلاحات حدیث را گرد آورده و به آن نظم و قاعده بخشیده است، افزوده است: امتیاز دیگر این تألیف، جامعیت آن نسبت به علوم گوناگون حدیث است[۱]‏.
    • ظفراحمد عثمانی‌ تهانوی با ستایش فراوان نسبت به ابوحنیفه و ابراز نگرانی از تهمت‌ها و شبهات درباره او و مذهب حنفی، تأکید کرده است: کتاب حاضر برای دفاع از فقه حنفی و ابوحنیفه و پاسخگویی به شبهه مخالفت مذهب حنفی با احادیث نبوی(ص) فراهم شده است تا دل اهل ‌سنت با دلائل قوی و اسناد عالی روشن شود[۲].‏ نویسنده، کتابش را در سال 1344ق[۳]،‏ به‌عنوان مقدمه‌ای علمی - تفصیلی در موضوع علوم حدیث برای کتاب مفصل دیگرش إعلاء السنن (شامل 20 جلد)[۴]‏ و پیرو فرمان دایی و استادش، فقیه و محدث محمد اشرف‌علی تهانوی[۵]، ‏ تألیف کرده است[۶]‏.

    ساختار

    این اثر شامل مقدمه و 10 فصل است. نویسنده در فصل اول، به بیان اجتهادی و نسبی بودن جرح و تعدیل راویان و صحیح یا ضعیف شمردن روایات پرداخته است. فصل دهم، توضیحاتی است که نگارنده درباره اصطلاحات خودش در این کتاب و إعلاء السنن مطرح کرده است[۷].

    نمونه مطالب

    اصول تصحیح و تضعیف، ظنی است و غالبا بر مدار ذوق محدث و مجتهد می‌گردد، پس هیچ محدث یا مجتهدی را به‌خاطر مخالفتش با دیگر محدثان و مجتهدان، نمی‌شود ملامت کرد. آیا نمی‌بینی که مسلم در برخی اصول با بخاری مخالفت کرده است؟! و مثلا یکی از آن دو یعنی بخاری، در پذیرش «عَنعَنه»، یک بار دیدار و وصول را شرط کرده، ولی دیگری (مسلم)، آن را شرط نشمرده و به هم‌عصری و امکان ملاقات، بسنده کرده و جمهور عالمان ممتاز با او در این زمینه موافقت کرده‌اند[۸].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه تحقیق، ص2-4
    2. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص18
    3. ر.ک: متن کتاب، ص474
    4. ر.ک: مقدمه تحقیق، ص4
    5. ر.ک: همان، ص8
    6. ر.ک: همان، ص19- 20
    7. ر.ک: متن کتاب، ص469- 474
    8. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص20-21

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها