آلاء الرحیم فی الرد علی تحریف القرآن الکریم

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    آلاء الرحیم فی الرد علی تحریف القرآن الکریم
    پرونده:NUR0000J1.jpg
    پدیدآورانمدرس ماهر تبریزی خیابانی، عبدالرحیم
    مکان نشربی‌جا
    سال نشر1381ق
    زبانفارسی

    آلاء الرحیم فی الرد علی تحریف القرآن الکریم، اثر عبدالرحیم مدرس ماهر تبریزی خیابانی، کتابی است که در دفاع از قرآن کریم به نگارش درآمده است.

    انگیزه نگارش

    این کتاب به درخواست عد‌ه‌ای از شاگردان نویسنده، به نگارش درآمده است.

    ساختار و گزارش محتوا

    کتاب حاضر دارای فهرست نیست، اما سرعنوان‌‌های هر مطلب کاملاً از هم تفکیک شده‌اند. نویسنده در آغاز، راجع به تحریف از جهت اشتقاق، مفهوم لغوی و وقوع آن در کلام خدا بحث می‌کند؛ تحریف را مشتق از «حرف» به اشتقاق صغیر می‌داند. برای مفهوم لغوی آن سیزده معنا ذکر می‌کند، سپس در ماهیت تحریف و امکان آن، بحث می‌نماید. ماهیت تحریف را، همان تغییر اصل به زیاده، اسقاط یا تصحیف می‌داند و امکان را بر دو قسم ذاتی و وقوعی تقسیم کرده و وقوع آن را محال اعلام می‌کند و می‌گوید: طبیعت قرآن و ذات آن، نسبت به وجود تحریف و عدم آن «لا اقتضا» است.

    در ادامه، دیدگاه برخی از بزرگان مذهب شیعه را مبنی بر تحریف‌ناپذیری قرآن گزارش کرده و پس از بررسی روایات محدث نوری در کتاب فصل-‌الخطاب، آنها را از حیث سند و دلالت ضعیف می‌داند. در پایان این بحث، دلایل تحریف‌ناپذیری را چهار قسم می‌داند: اجماع، عقل، روایت و کتاب (قرآن).

    تواتر یا عدم تواتر قرائات هفتگانه از دیگر مباحثی است که ضمن آن مفاهیم سنت، تواتر، تقریر و حدیث از نظر اشتقاق، لغت و اصطلاح مورد بررسی قرار می‌گیرد. در تفاوت بین حدیث و خبر، بین آنها رابطۀ عموم و خصوص برقرار می‌سازد؛ چرا که هر حدیثی خبر است ولی عکس آن صحیح نیست.

    بخش سوم، دربارۀ «خبر و انشاء» است. در این بخش، خبر و انشاء را از جهت علم معانی توضیح و رابطه آن را با تحریف‌ناپذیری قرآن بیان می‌کند. نویسنده در این فصل به بسیاری از مطالب علم بلاغت پرداخته که ذکر آنها ضروری نبوده؛ گرچه در آنها نیز به ایجاز سخن گفته است.

    آخرین بحث کتاب، در ذکر اسامی قرآن و معانی آنهاست. در این بخش، چهار اسم «قرآن»، «فرقان»، «کتاب» و «ذکر» برای کتاب الهی به همراه مستندات قرآنی و معنای آنها بررسی شده است.

    ویژگی‌ها: نثر کتاب بسیار سنگین و ادبی است. مطالب ادبی، بلاغی، منطقی، فلسفی اصطلاحات سنت، تقریر و حدیث در کتاب فراوان به چشم می‌خورد.

    سبک بررسی مسئله تحریف در این کتاب با دیگر کتاب‌ها تفاوت ساختاری دارد. کتاب فاقد فهرست مطالب و کتابنامه است[۱].

    پانويس

    1. مولوی، محمد، ص107-109

    منابع مقاله

    مولوی، محمد، کتابشناسی تحریف ناپذیری قرآن، مشهد، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ یکم، 1393ش

    وابسته‌ها