بازسازی متون کهن حدیث شیعه (روش، تحلیل، نمونه)

بازسازی متون کهن حدیث شیعه؛ روش، تحلیل، نمونه، اثر سید محمد عمادی حائری، تحقیق و پژوهشی است پیرامون متون کهن حدیث شیعه.

بازسازي متون کهن حديث شيعه (روش، تحليل، نمونه )
بازسازی متون کهن حدیث شیعه (روش، تحلیل، نمونه)
پدیدآورانعمادی حائری، محمد (نويسنده)
عنوان‌های دیگرروش، تحلیل، نمونه
ناشرمؤسسه علمی فرهنگی دار الحديث. سازمان چاپ و نشر ** مجلس شورای اسلامی. کتابخانه، موزه و مرکز اسناد
مکان نشرایران - تهران ** ایران - قم
سال نشر1388ش
چاپ1
شابک978-600-5594-05-8
موضوعاحادیث شیعه - حدیث
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‎‏/‎‏ع‎‏8‎‏ب‎‏2 128 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

اثر حاضر، از سه باب تشکیل شده است:

نویسنده در باب نخست، با عنوان «تحلیل کتاب‌شناسی حدیث و بازسازی متون متقدم»، در طی چهار فصل، از پیش‌فرض‌های تحلیلی کتاب‌شناسی حدیث سخن گفته و با ارائه گزارشی تاریخی از روش محدثان شیعی در نقد وثاقت حدیث، اصول کلی تحلیل کتاب‌شناسی متون حدیث را تبیین کرده است. فصل نخست، با تکیه بر مرجعیت علمی اهل‌بیت(ع)، مسئله کتابت حدیث و با واکاوی تاریخ متفاوت حدیث نزد شیعه و اهل سنت، اختلاف روش محدثان شیعه و اهل سنت در نقد وثاقت و حجیت خبر واحد را تحلیل می‌کند. فصل دوم، از روش فقها و محدثان قدیم شیعه در نقد حدیث، تغییر نگرش فقها و محدثان شیعی در ادوار بعد و ریشه‌ها و پیامدهای آن سخن گفته است[۱].

باب دوم، با عنوان «گفتگو»، صورت مکتوبی است از مباحث آیت‌الله سید احمد مددی موسوی که در شکل یک گفتگو، تنظیم شده است. این گفتگو نکته‌های ظریف، دقیق و ارزشمندی از تحلیل کتاب‌شناسی حدیث شیعه را بازگو کرده است[۲].

باب سوم، با عنوان «مقالات برگزیده»، حاوی شانزده مقاله برگزیده، اعم از تألیف و ترجمه، در تحلیل کتاب‌شناسی و بازسازی متون حدیث است. هشت مقاله نخست، از بحث‌های مفهومی تحلیل کتاب‌شناسی حدیث و بازسازی متون مفقود سخن می‌گویند و هشت مقاله بعدی، با بررسی نمونه‌هایی خاص و به‌صورت مصداقی، با روش تحلیل کتاب‌شناسی به بررسی برخی از متون حدیثی و یا بازیابی بعضی از متون مفقود حدیث می‌پردازند؛ گو اینکه مقالات دسته دوم نیز از بحث‌های نظری بازسای متون کهن حدیث خالی نیستند و برخی مقاله‌ها بی‌تردید، آمیزه‌ای از بحث‌های مفهومی و مصداقی‌اند. ترتیب مقالات در بخش نخست، بر اساس سیر بحث است و در بخش دوم، بر اساس تاریخ زندگانی مؤلفی که اثر او موضوع مقاله است؛ جز مقاله پایانی بخش دوم که به جهت ساختار ویژه آن، در انتهای مقالات جای گرفته است. در آغاز هر مقاله، اشاره‌ای به موضوع و مسائل مطرح در هر مقاله آورده شده که خواننده را در درک بهتر موضوع، یاری خواهد کرد[۳].

پانویس

  1. ر.ک: پیشگفتار، ص19
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان، ص20

منابع مقاله

پیشگفتار.


وابسته‌ها