علاقة علم أصول الفقه بعلم الکلام

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    علاقة علم أصول الفقه بعلم الکلام
    علاقة علم أصول الفقه بعلم الکلام
    پدیدآورانجیلانی شتیوی، محمد بن علی (نويسنده)
    ناشرمکتبة حسن العصرية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1431ق - 2010م
    چاپ1
    شابک-
    موضوعاصول فقه - اصول فقه - تاثیر کلام - کلام اهل سنت - تاثیر اصول فقه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ج‎‏9‎‏ع‎‏8‎‏ 155 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    علاقة علم أصول الفقه بعلم الكلام، اثر نویسند سنی معاصر محمد بن علی جیلانی شتیوی است.

    نوشتار حاضر که به ارتباط میان علم اصول و علم کلام اختصاص یافته[۱]، در حقیقت رساله دکتری نویسنده یادشده است که به‌صورت کتاب منتشر شده است[۲]. این اثر درصدد پاسخگویی به سؤال‌های متعددی است که می‌توان آنها را در پرسش از مفید بودن علم کلام برای علم اصول خلاصه کرد[۳].

    عمده مصادری که نویسنده در تدوین اثر بر آنها تکیه کرده است، مصادر اصولی، مانند: «الرسالة» شافعی (م 204ق)، «التقريب و الإرشاد» باقلانی (م 403ق)، «المعتمد» ابوالحسین بصری (م 436ق)، «الإحكام في أصول الأحكام» ابن حزم (م 456ق) و...[۴] و مصادر کلامی که توسط برخی از اصولیان به نگارش درآمده به‌همراه آثار ابوالحسن اشعری (م 324ق)، «المغني و شرح الأصول الخمسة» قاضی عبدالجبار (م 414ق)، «أصول الدين» بغدادی (م 429ق)، به اضافه مصادر متنوع دیگر مرتبط و نوشته‌ها و پژوهش‌های معاصر است[۵].

    در حقیقت می‌توان گفت این اثر بیش از هرچیز اصولی - کلامی است تا کلامی – اصولی؛ لذا عنوان آن رابطه علم اصول فقه با علم کلام و نه رابطه کلام با اصول فقه قرار داده شده است. نویسنده تلاش کرده است تا حضور علم کلام در مباحث علم اصول را نشان داده و از این رهگذر تأثیرپذیری اصولیان از علم کلام را به تصویر کشد[۶].

    ازآنجاکه در این اثر با رویکرد کلامی به علم اصول فقه نگریسته شده، عناوین باب‌ها، به‌گونه‌ای انتخاب شده که دال بر این معنا باشد؛ مثلا عنوان باب دوم، چنین است: «الأصول الكلامية لمباحث الحكم الشرعي». اساسا اگر باب اول – که در آن به ریشه‌های ارتباط بین دو علم یادشده به روش نظریه عام پرداخته شده – نمی‌بود، می‌شد عنوان همه بحث را چنین قرار داد: «الأصول الكلامية لعلم أصول الفقه»[۷].

    کتاب در چهار باب تنظیم شده و مباحث هر باب در چهار فصل ارائه شده است. باب اول، به ریشه‌های رابطه میان دو علم اصول و کلام اختصاص یافته است. این باب از کتاب به‌عنوان پیش‌درآمدی است که سایر مباحث کتاب بر اساس آن شکل گرفته است. تکامل میان علوم اسلامی، ارتباط تاریخی میان علم اصول و کلام و سرچشمه آن و... از مباحث این باب است. باب دوم، تحت عنوان «اصول کلامی برای مباحث حکم شرعی»، نخستین بخش تطبیقی اثر است که بر اساس تقسیم اصولیان، به بحث حاکم، حکم، محکوم‌فیه و محکوم‌علیه تقسیم شده است. باب سوم، به موضوع اصول کلامی مباحث لغت اختصاص یافته که در آن ضمن بیان اهمیت مباحث لغت در ارتباط با ورود علم کلام به اصول، به بحث از وضع لغت، حقیقت و مجاز و... پرداخته شده است. باب چهارم، تحت عنوان اصول کلامی مباحث ادله شرعی، مطرح شده است. در این باب، مباحثی در خصوص کتاب و سنت، نسخ، قیاس، اجتهاد و اجماع آمده است[۸].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص8
    2. ر.ک: آغاز کتاب، ص2
    3. ر.ک: مقدمه، ص10
    4. ر.ک: همان، ص20-22
    5. ر.ک: همان، ص30-32
    6. ر.ک: همان، ص8
    7. ر.ک: همان، ص9
    8. ر.ک: همان، ص‌16-18

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها