عبادت عاشقانه

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    عبادت عاشقانه
    عبادت عاشقانه
    پدیدآورانحقیقی، کریم‌محمود (نويسنده)
    ناشرحضور
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1374ش
    چاپ1
    شابک-
    موضوعخدا شناسی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ح‎‏7‎‏ع‎‏2 217 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    عبادت عاشقانه، اثر کریم محمود حقیقی، کتابی است در موضوع عشق به خداوند که از مقولات عرفان نظری است. نگارنده با استفاده از آیات و روایات، اشعار و حکم و داستان‌های عارفانه می‌کوشد موضوع را حلاجی کند.

    زیان اثر ساده و روان و روش آن بیشتر خطابی - اقناعی افتاده است.

    چکیده سخن جنین است: نگارنده نخست با یادآوری تکرار روز‌های زندگی و اسارت آدمی به چنگ روزمرگی و زیست بی‌هدف و تن دادن به هرچه پیش آید و گاه گرفتار ناامیدی و پوچی شدن، به تفکر می‌خواند و راه درمان را اندیشه در آفاق و انفس می‌داند آنگاه به برخی شگفتی‌های آفرینش می‌پردازد تا خواننده را به تفکر آرد و به باور بیشتر خداوند وادارد. سپس از تجلی جمال خداوند در طبیعت - به معنای اعم آن - یاد می‌کند و مناجاتی عاشقانه را از علی(ع) می‌آورد و آن را شرح می‌کند و ده اسم از اسم‌های حسنای خداوند را معنا می‌کند.

    سپس به حضور همه‌جایی خداوند و معنای انقطاع الی الله و کمال انقطاع می‌پردازد و از خرق حجاب‌های نور و تجلی جمال، بصیرت و راز بینی می‌گوید. بعد عشق را هدف آفرینش می‌خواند و به حدیث قدسی استناد می‌کند، از تجلی خداوند در بهشت می‌گوید، و عشق به خداوند را فطری بشر می‌خواند و از نفحات رحمانی و نسائم رحمت یاد می‌کند.

    نگارنده در ادامه از معنای عشق و کاربرد آن در روایات می‌گوید و یادآور می‌شود که حقیقت عشق از خداست و آثار محبت خداوند به بنده‌اش را یاد می‌کند و به چند حدیث دراین‌باره اشاره می‌کند. آنگاه بر تساوی آثار عشق حقیقی و مجازی و شرح برخی آثار عشق از راه تشبیه معقول به محسوس می‌پردازد. بدین قرار: محبت نام، محبوبیت نام معشوق مجازی برای عشق، و محبوبیت اسماءالله برای سالک، تمرکز فکر، وحدت گفتار و کردار عاشق، عشق به کلام محبوب و تجلی کلام او در قرآن... [۱]


    پانویس

    1. رفیعی، بهروز، ص153-154

    منابع مقاله

    رفیعی، بهروز؛ اخلاق، عرفان و تصوف اسلامی: کتابشناسی توصیفی و موضوعی، تهران، انتشارات بین‌المللی هدی، چاپ یکم، 1377ش.


    وابسته‌ها