التفسیر البلاغي للإستفهام في القرآن الحکیم

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    ‏التفسیر البلاغي للإستفهام في القرآن الحکیم
    التفسیر البلاغي للإستفهام في القرآن الحکیم
    پدیدآورانمطعنی، عبدالعظیم ابراهیم محمد (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرأول تفسیر موضوعی ل(1260) إستفهاما في القرآن کله
    ناشرمکتبة وهبة
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1420ق - 1999م
    چاپ1
    شابک-
    موضوعتفاسیر ادبی - قرن 14 - تفاسیر اهل سنت - قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد4
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏م‎‏6‎‏ت‎‏7 100/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    التفسير البلاغي للاستفهام في القرآن الحكيم، تألیف عبدالعظیم ابراهیم مطعنی (معاصر)، اولین تفسیر موضوعی در رابطه با استفهام در قرآن کریم است. در این تفسیر موضوعی 1260، استفهام قرآن کریم ذکر شده است.

    استفهام از جمله فنون مهم کلامی است؛ لذا پژوهش استفهام نزد بلاغیون و ناقدان جایگاه والایی داشته است. بلاغیون صورت‌ها، اهداف و دلالت‌ها و معانی آن را ذکر کرده‌اند. از مشهورترین کسانی که پیرامون وظیفه استفهام در تکامل و اوج گرفتن بیان سخن گفته است، شیخ عبدالقاهر جرجانی در کتابش «دلائل الإعجاز» بوده است[۱]‏.

    ویژگی‌ها و شیوه نگارش:

    1. التزام به رجوع به آراء مفسرین کتاب الهی؛ به‌ویژه کسانی که اهتمام به ذکر معانی بلاغی در آیات قرآن کریم دارند. در انتخاب ایشان این موارد لحاظ شده است:
      1. جمع بین تخصصات مختلف؛ از جمله مفسرانی که به مباحث بلاغی توجه کرده‌اند، جارالله زمخشری، ابوسعود عمادی، آلوسی و از جمله مفسرانی که توجه به مباحث لغوی و نحوی نموده‌اند، ابوحیان صاحب البحر المحيط و از جمله مفسرانی که به مطالعات فقهی اهتمام داشته‌اند، قرطبی صاحب الجامع لأحكام القرآن و از جمله مفسران مبرز در علم کلام، فخرالدین رازی صاحب التفسير الكبير هستند.
      2. جمع بین قدما و متأخرین؛ از جمله متأخرین شیخ محمد رشید رضا صاحب تفسیر المنار، سپس شیخ طاهر بن عاشور صاحب تفسیر مشهور «التحرير و التنوير» است. علاوه بر اینها به مفسران دیگری چون ابوالبرکات نسفی، بیضاوی، شهاب خفاجی و... نیز مراجعه شده؛ اگرچه مانند مفسران اول به‌طور منظم به آنها رجوع نشده، اما به هنگام نیاز در هر مسئله‌ای که بنای بر استقصای قول در آن بوده، به این مفسران هم رجوع شده است.
    2. در هر صورت استفهامی بدین‌ترتیب عمل شده است:
      1. ذکر آیه‌ای که در آن استفهام ذکر شده است در ابتدای مبحث، با اشاره به نام سوره و شماره آیه. اگر صورت استفهام در دو آیه ذکر شده و ارتباط شدید باهم دارند، هر دو آیه باهم یا در مبحث واحدی ذکر شده است. پس از ذکر آیه یا آیات، در ذیل عنوان «مطالعه و تحلیل» مباحث فرعی، مانند: تمهید برای معنای آیه یا آیات، اشاره به صور استفهام ذکرشده در آیه، ذکر آراء علما و سپس خلاصه آنچه گفته‌شده و سپس ذکر دیدگاه نویسنده اگر دیدگاه خاصی داشته باشد، مطرح شده است[۲]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص3
    2. ر.ک: همان، ص10-9

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.

    وابسته‌ها