تفاوت زن و مرد در دیه و قصاص

    از ویکی‌نور
    تفاوت زن و مرد در دیه و قصاص (ماده 209 و 273 قانون مجازات اسلامی)
    تفاوت زن و مرد در دیه و قصاص
    پدیدآورانشفیعی سروستانی، ابراهیم
    ناشرانتشارات سفیرصبح
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1380ش
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1

    تفاوت زن و مرد در دیه و قصاص (ماده 209 و 273 قانون مجازات اسلامی) اثر ابراهیم شفیعی سروستانی، به پیگیری موضوع بحث‌برانگیز تفاوت در دیه و قصاص زن و مرد پرداخته است.

    تفاوت دیه و قصاص زنان و مردان، ازجمله موضوع‌های بحث‌برانگیز دوره‌های اخیر به‌ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی بوده و هست. تغییر ساختار جامعه و خانواده و تغییر در بینش‌ها و نگرش‌های عمومی درباره زن و مرد، پشتوانه جدی این‌گونه بحث‌هاست. کتاب حاضر به روش تحلیلی و با بهره‌گیری از آیات، روایات و نظرهای فقهای مذاهب اسلامی نوشته شده است.

    نویسنده می‌‌کوشد درسه فصل، مبانی فقهی و روایی مواد 209، 273، 300 و301 قانون مجازات اسلامی، مصوب سال 1370 درباره تفاوت زن و مرد در حکم دیه و قصاص را بررسی کند تا روشن شود آیا خدشه و چون و چرایی بر این مبانی وارد است یا خیر؟

    فصل اول با عنوان زنان و قصاص، مشتمل بردو مبحث است:

    1. زنان و قصاص در فقه اهل سنت: در این مبحث، دیدگاه فقهای مذاهب چهارگانه اهل سنت جداگانه بررسی و در پایان، ادله و مستندات آنها نقد و ارزیابی شده است.
    2. زنان و قصاص در فقه شیعه: در این مبحث در دو گفتار، نخست دیدگاه فقهای شیعه درباره تفاوت زن و مرد در قصاص نفس و اعضا و جراحات، براساس سیر تاریخی مطرح شده و در ادامه، مستندات قرآنی و روایی آنها به تفصیل و با دقت بررسی شده است. در پایان این مبحث نیز دیدگاه‌های موجود در زمینه حکمت تفاوت قصاص زن و مرد مطرح و بررسی شده است.

    زنان و دیه‌، عنوان فصل دوم است که دو مبحث را بررسی می‌کند:

    1. زنان و دیه در فقه اهل سنت: در این قسمت مانند فصل گذشته، دیدگاه هریک از مذاهب چهارگانه اهل سنت درباره تفاوت دیه زن و مرد در قتل و ضرب و جرح بررسی شده است.
    2. زنان و دیه در فقه شیعه: در دو گفتار این مبحث، دیدگاه‌های فقهای متقدم و متأخر شیعه درباره موضوع محل بحث و دلایل و مستندات آنها بیان و در پایان نیز دیدگاه چند تن از صاحب‌نظران در زمینه حکمت تفاوت زن و مرد نقد و بررسی شده است.

    عنوان فصل سوم، بررسی دیدگاه مدافعان برابری دیه و قصاص زن و مرد‌ است. در گفتار اول این فصل با عنوان فقه ژورنالیستی، درباره دلایل کسانی که به برابری دیه زن و مرد معتقدند، بحث و مناقشه شده است. درگفتار دوم نیز با عنوان تکثرگرایی (پلورالیزم‌) فقهی، دلایل مدافعان برابری زن و مرد در قصاص نقد و بررسی شده است. در پایان این کتاب نیز ترجمه چند راه‌حل حقوقی برای رفع مشکلات اجرایی مواد قانونی یاد شده بیان شده است[۱].

    پانویس

    1. حبیبی، سلمان، ص61-63

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتابشناسی توصیفی زن، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها