اسلام و زن

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    اسلام و زن
    اسلام و زن
    پدیدآورانزکی یمانی، احمد (نويسنده) مرتضوی، ضیاء (مترجم)
    ناشرميثم تمار
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1388ش
    چاپ2
    شابک964-5598-98-2
    موضوعزناشویی (اسلام) - زنان در اسلام - وضع سیاسی و اجتماعی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ی‎‏8‎‏الف‎‏50 230/172 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    اسلام و زن، اثر احمد زکی یمانی و ترجمه سید ضیاء مرتضوی، کتابی است که دیدگاه نویسنده را درباره زن به معرض نمایش می گذارد.

    احمد زكي يماني، همان شخصيت آشناي سياسي عربستان است كه حدود 25 سال وزير نفت اين كشور بوده و مقامي علمي ـ فرهنگي و نيز آثار علمي بسياري دارد. ديدگاه زكي يماني به موضوع زن، نشان مي‌دهد او از نظر فكري و فرهنگي از جريان فكري ـ فرهنگي حاكم در كشور خود فاصله گرفته است. مترجم كتاب اسلام و زن، افزون بر ترجمه اين اثر، توضيحاتي را نيز به متن افزوده و به نقد و بررسي ديدگاه نويسنده پرداخته است. مباحث كتاب در دو بخش و چندين فصل، اين‌گونه سامان يافته است: بخش اول با نام «احكام عمومي زن مسلمان» دو فصل دارد. عنوان‌ فصل اول، وضع زن در دوران نبوي است. اين فصل شامل اين عنوان‌هاست: آزادي زنان درمدينه؛ شركت در جهاد؛ حضور در عرصه دانش و سياست.

    فصل دوم، نقش زن در دوره‌هاي پس از پيامبر نام دارد. در اين فصل به نقش زن در عرصه‌هاي جهاد، سياست، ادبيات، علوم ديني و روايت‌ها و حكومت پرداخته شده است. فصل سوم، زن در چارچوب همسري و مقايسه آن با مرد نامگذاری شده است. يكي از مباحث اين كتاب كه مترجم، آن را «ازدواج به شرط طلاق» ترجمه كرده، گونه‌اي ازدواج است كه در عربستان سعودي، ازدواج مسيار ناميده شده است. اين نوع ازدواج، شبيه ازدواج موقت است و شيعه بدان اعتقاد دارد. زكي يماني با استناد به فتواي برخي علماي اهل سنت، اين ازدواج را حرام شمرده و مترجم، پس از نقد و بررسي اين ديدگاه، يادآور شده است برخي علماي اهل سنت مانند صالح ورداني، از فقهاي سنّي سلفي مصر، در كتابي حلال بودن آن را اثبات كرده‌اند.

    نويسنده در اين فصل، اهميت شرعي موافقت زن و ازدواج، ازدواج با زنان اهل كتاب و مباحثي چون هم‌شأني؛ حقوق زناشويي؛ كتك زدن همسر؛ كار كردن زن در خانه؛ جواز چند همسري؛ دخالت حكومت در اين امر؛ چند همسري در قانون يمن و مصر؛ مسئله طلاق؛ حضانت؛ حق و سهم زن در ارث در مقايسه با مرد، و شهادت زن در داوري را تبيين كرده است.

    بخش دوم با نام «ولايت عمومي زنان و شايستگي سياسي آنان» دو فصل دارد. عنوان فصل اول، حكم ولايت عمومي زن در فقه قديم و جديد است. نويسنده در اين فصل، ديدگاه موافقان و مخالفان ولايت عمومي زن را بيان مي‌كند و نظر بزرگاني چون ابوالاعلي‌مودودي، سيد جمال‌الدين اسدآبادي، محمدابوزهره، محمد متولّي شعراوي و عباس محمود عقاد را مي‌آورد. سپس دلايل موافقان و مخالفان را با توجه به قرآن، سنت نبوي، اجماع، قیاس، مصلحت و سد ذرايع بيان كرده است. در اين فصل نيز مترجم، در بسياري موارد به نقد و بررسي نظر عالمان اهل سنت و دلايل آنان مي‌پردازد. فصل دوم، وظايف سياسي زن نام دارد و عنوان‌هاي مباحث اين فصل عبارتند از: توحيد؛ خاستگاه اصل برابري؛ عموميت خطابات ديني؛ شايستگي و توانايي سياسي زن و فقها و شايستگي سياسي زنان.

    پانویس

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتابشناسی توصیفی زن، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها