العلویون بین الغلو و الفلسفة و التصوف و التشیع

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    العلویون بین الغلو و الفلسفة و التصوف و التشیع
    العلویون بین الغلو و الفلسفة و التصوف و التشیع
    پدیدآورانابراهیم، علی عزیز (نويسنده)

    شمس‌الدین، محمد مهدی (مقدمه نويس) حکیم، محسن ( مقدمه نويس)

    صدر، موسی ( مقدمه نويس)
    ناشرمؤسسة الأعلمي للمطبوعات
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1415ق - 1995م
    چاپ1
    شابک-
    موضوعشیعه - عقاید - شیعه- فرقه‎ها - غلات شیعه - سوریه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏ع‎‏8‎‏ 241/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    العلويّون بين الغلوّ و الفلسفة و التصوف و التشيع، نوشته علی عزیز ابراهیم، پژوهشی با هدف اثبات اسلام و تشیع علویان و پاسخگویی به اتهامات مخالفان است. آثار دیگری از این نویسنده در همین موضوع منتشر شده است؛ از جمله العلويّون فدائيو الشيعة المجهولون و العلويّون و التشيّع[۱].

    تأیید دانشوران

    در آغاز کتاب، تصاویر دست‌نوشته تأییدی مرجع دینی، سید محسن طباطبایی حکیم و امام موسی صدر خطاب به نویسنده ذکر شده و همچنین فقیه و نویسنده لبنانی، محمدمهدى شمس‌الدین (۱۹۳۶-‌۲۰۰۱م)، مقدمه‌ای برای این اثر نوشته و در آن، آگاهی و جهاد علمیِ علی عزیز ابراهیم را ستوده و جامعیت و دقت کتاب حاضر و استناد آن را به منابع اختصاصی مسلمانان علوی تأیید کرده است[۲].

    ساختار و محتوا

    نویسنده در این کتاب بدون تقسیم به بخش و فصل و مانند آن، کوشیده است همه مباحث مهم درباره علوی‌ها را مطرح کند؛ از جمله: عشیره‌ها، هجرت‌ها، عقاید (جبر، اختیار، تفویض و...) و ارتباط علویان با تصوف، تناسخ، غلوّ و...

    علویان دانشور

    نویسنده، فهرستی از اسامی تعداد 36 نفر از دانشمندان دینی علویان (سوریه و لبنان) و محل فعالیتشان تنظیم و عرضه کرده است[۳]. او، یکی از مشاهیر علویان در دوران جدید را سلیمان احمد دانسته و اجازه روایی سید عبدالحسین شرف‌الدین به او را نقل کرده است[۴].

    دیدگاه نویسنده

    علی عزیز ابراهیم با اشاره به اختلاف شدید درباره دین و مذهب و عقاید علوی‌ها، تأکید کرده است که علویان آشکارا می‌گویند و اعتقاد قلبی دارند و با عملشان نشان می‌دهند که از هرگونه هویت ضدّ اسلامی و غیر شیعی بیزارند. اعتقاد علویان، توحید خالص و تنزیه خالق از هر نوع مشابهت با مخلوق، اقرار به نبوت رسول اکرم(ص)، اعتقاد به معاد، عمل به دعائم پنج‌گانه اسلام و اعتقاد به امامت دوازده امام معصوم است که اولشان امام علی(ع) و آخرشان امام مهدی(عج) است[۵].

    مآخذ نویسنده

    نویسنده برای نگارش این اثر، از 203 کتاب به زبان عربی (فرق و مذاهب، فقهی، کلامی، تفسیری، تاریخی، روایی و...) استفاده کرده است[۶].

    تاریخ نگارش

    هرچند تاریخ و دیگر مشخصات نگارش کتاب حاضر معلوم نشده، ولی نویسنده، مقدمه‌اش را در طرابلس لبنان 28 ذوالحجه 1414ق، به پایان رسانده است[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص436
    2. ر.ک: تصدیر محمدمهدى شمس‌الدین، صفحه ‌ه ‍- ‌و
    3. ر.ک: متن کتاب، ص81-83
    4. ر.ک: همان، ص307
    5. ر.ک: مقدمه کتاب، ص6-11
    6. ر.ک: متن کتاب، ص427-432
    7. ر.ک: همان، ص11

    منابع مقاله

    تصدیر، مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها