رساله إنه الحق

    از ویکی‌نور
    رساله أنه الحق
    رساله إنه الحق
    پدیدآورانحسن زاده آملی، حسن (نويسنده)
    عنوان‌های دیگررساله فارسی أنه الحق
    ناشرال‍ف‌. لام‌. م‍ی‍م‌
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1383ش
    چاپ1
    شابک964-95625-4-0
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ح5ر5 217/4 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    رساله أنّه الحق، نوشته ادیب و عارف معاصر، حسن حسن‌زاده آملی (1307 -‌1400ش)، دو موضوع را با روش عرفانی توضیح می‌دهد: وجود حقّ و معرفت نفس. در پایان کتاب، متن کامل مقاله‌ای از فقیه و حکیم الهی؛ سید ابوالحسن رفیعی قزوینی (1268 -1353ش) درباره 4 مقام عرفانی نقل شده است.

    ویژگی نسخه

    چون نسخه‌ای دیگر از این کتاب قبلا به نام رساله فارسی إنه الحق معرفی شده، در اینجا تفاوت نسخه و برخی مطالب ذکر نشده مطرح می‌شود:

    نسخه حاضر منتشرشده 1383ش. دارای 2 مقدمه‌ از نویسنده است؛ ولی نسخه معرفی‌شده پیشین منتشرشده 1373ش. فقط 1 مقدمه دارد.

    هدف و ارزش

    نویسنده ادیب، با یادآوری اینکه 11 رساله فارسی خودش (و از جمله کتاب حاضر) را برای مشغول داشتن نفس، تدوین کرده، این رساله‌ها را مرغوب، مطلوب و در موضوع خود بااهمیّت دانسته و مصداقی از شعر ادیب مشهور؛ نصرالله منشی (مترجم فارسی کلیله‌ودمنه) شمرده است:

    دُرّ سخنم که جان بدو دارد میل

    پرورده دریاست نه آورده سیل.[۱]

    نمونه مطالب

    • سرانجام نویسنده در خاتمه بحث وجود حقّ -که باهدف تبیین وحدت شخصی وجود نوشته است-، با نقل اشکالی مبنی بر اینکه (اثبات وحدت وجود عرفانی با تمثیل‌هایی مانند دریا و موج) با (علم حضوری نفس به خودش) سازگار نیست و برخلاف بداهت و واقعیت است؛ پاسخ شیخ بهایی را نقل و تأیید کرده است: این مسائل عقلی نیست، شهودی است و با مجادله و استدلال نمی‌توان به آن رسید.[۲]
    • سید ابوالحسن رفیعی قزوینی در مقاله‌ای که نویسنده در پایان کتاب از او نقل کرده، 4 مقام عرفانی (تجليه، تخليه، تحليه و فنای فی الله) را توضیح داده است. بر اساس این مقاله، فنای فی الله 3 درجه دارد:
    1. فنا در افعال
    2. فنا در صفات حقّ
    3. فنا در ذات: كه فنا در احديت گويند و در اين مقام، فقط ذات احديت را ببیند و اسماء و صفات او و حتى اختلاف مظاهر همچون موسى(ع) و فرعون را نبیند.[۳]

    یادآوری: در این مطلب و بسیاری از مباحث عرفانی، اندیشوران اختلاف‌نظر دارند و درهرحال، این یک گزارش است و لزوماً به معنای تأیید نیست.

    تاریخ‌ نگارش

    نگارش و ویرایش این کتاب در قم بهمن 1360ش. به پایان رسیده است.[۴]

    پانویس

    1. مقدمه نویسنده قبل از فهرست، ص1.
    2. متن کتاب، ص78.
    3. ر.ک:همان، ص150.
    4. همان، ص151.

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها