علم المعاني دراسة بلاغية و نقدية لمسائل المعاني

علم المعاني دراسة بلاغية و نقدية لمسائل المعاني، اثر بسیونی عبدالفتاح فیود، کتابی است که در آن، با نگاهی نقادانه، به بررسی مسائل مربوط به علم معانی و بلاغت، پرداخته شده است.

‏علم المعاني
علم المعاني دراسة بلاغية و نقدية لمسائل المعاني
پدیدآورانفيود، بسيوني عبدالفتاح (نويسنده)
عنوان‌های دیگردراسة بلاغية و نقدية لمسائل المعاني
ناشردار المعالم الثقافیة ** مؤسسة المختار
مکان نشرعربستان - احساء ** مصر - قاهره
سال نشر1419ق - 1998م
چاپ1
شابک977-5273-26-4
موضوعزبان عربی - بدیع - زبان عربی - معانی و بیان - معانی و بیان
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
‎‏/‎‏ف‎‏9‎‏ع‎‏8 2029 PJA
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

از جمله ویژگی‌های اثر حاضر، آن است که به مسائل و موضوعات مربوط به علم معانی تأییدشده توسط علمای بلاغت پرداخته و اسرار بلاغی نهفته در پشت ترکیب‌ها و ساختار جملات را برجسته نموده و به بررسی اجزای جملات، مانند مسند، مسندالیه و متعلقات آنها، توجه خاص نموده است. نویسنده در این کتاب، شرایط و احوال اسناد خبری را مشخص نموده و اسرار و نکات ظریف بلاغی پنهان‌شده در پشت برخی از نکات بلاغی، مانند عدول از اصل و خروج از مقتضای ظاهر را به‌خوبی، روشن کرده است[۱].

آنچه باعث اهمیت کتاب شده است، ظرافت‌ها و دقت نویسنده در پرداختن به ساختار جمله و بیان ارتباط جملات با یکدیگر، اشاره به ظرافت‌های موجود در قصر و کوتاهی جملات و روش‌ها و اهداف آن و بنای جمله، بیان تفاوت‌های موجود میان جمله خبریه و انشائیه و بیان اسالیب و روش‌های ساخت جمله انشائیه و انواع آن به‌همراه اشاره به معانی و اسرار نهفته در ورای هریک از این روش‌ها، در کنار نشان دادن روابط و علاقات میان جملات همگرا و مزایای بلاغی موجود در پس ساختار این‌گونه جملات و اشاره به اطناب و زیاده‌گویی در جمله و انواع، اسرار و حقایق آن، می‌باشد[۲].

سراسر کتاب، مملو از شواهدی از آیات قرآن، احادیث نبوی(ص) و اشعار زیبا و دل‌نشینی است که با دقت در آنها، می‌توان تمامی مسائل بلاغی مذکور را به‌خوبی دریافت. نویسنده کوشیده است تا به تحلیل و توضیح این شواهد پرداخته و ظرائف، لطائف و اسرار نهفته در ورای این شواهد را به هدف تقریب ذهن دانش‌پژوهان و مخاطبین خود، به‌منظور نزدیک شدن بیشتر به اهداف آموزشی مورد نظر از نگارش کتاب را به‌خوبی آشکار سازد[۳].

استفاده نویسنده از منابع فراوان و دست اول، از جمله ویژگی‌های مهم کتاب می‌باشد که از جمله آنها، می‌توان به: «الإتقان في علوم القرآن» سیوطی، «الكتاب» سیبویه و «الكامل» مبرد اشاره نمود.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص3
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان، ص4

منابع مقاله

مقدمه.


وابسته‌ها