روان‌شناسی مثبت‌نگر

    از ویکی‌نور
    روانشناسی مثبت نگر
    روان‌شناسی مثبت‌نگر
    پدیدآورانهفرن، کیت (نويسنده)

    بونیول، ایلونا (نويسنده) تبیک، محمدتقی (مترجم) زندی، محسن (مترجم)

    پژوهشکده اخلاق و روانشناسی اسلامی (سایر)
    عنوان‌های دیگرنظریه‌ها، پژوهش‌ها و کاربست‌ها
    ناشرمؤسسه علمی فرهنگی دار الحديث. سازمان چاپ و نشر
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1393ش
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ه7ر9 204/6 BF
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    روانشناسی مثبت‌نگر؛ نظریه‌ها، پژوهش‌ها و کاربست‌ها اثر کیت هفرن و ایلونا بونیول، پژوهشی است پیرامون نظریه‌های روانشناسی مثبت‌گرا که با ترجمه فارسی محمدتقی تبیک و محسن زندی، منتشر شده است.

    هدف از تألیف این کتاب، معرفی مهم‌ترین نظریه‌ها، پژوهش‌ها و کاربردها در گستره روان‌شناسی مثبت‌نگر است. این کتاب درسی به اذعان بزرگان روان‌شناسی مثبت‌نگر، جزء بهترین و جامع‌ترین کتاب‌های درسی روان‌شناسی مثبت‌نگر است. ترجمه این کتاب، نخستین اثر درسی جامع و نوین به زبان فارسی است[۱].

    کتاب با مقدمه‌ای از گروه روان‌شناسی اسلامی پژوهشکده اخلاق و روان‌شناسی اسلامی پژوهشگران قرآن و حدیث آغاز و مطالب در یازده فصل، تنظیم شده است. فصل اول، درآمدی است بر روان‌شناسی مثبت‌نگر. این نوع از روان‌شناسی، عبارت است از مطالعه موضوعات گوناگونی چون شادکامی، خوشبینی، بهباشی درونی و رشد شخصی[۲]. در فصل دوم، ریشه و کارکردهای عاطفه و هیجان‌های مثبت، بررسی شده است. برخی نظریه‌پردازان برآنند که عاطفه مثبت، صرفا تابع پیشرفت افراد به سمت هدف‌هاست. نظریه‌پردازان دیگر گفته‌اند که هیجان‌های مثبت، کارکردهای سازنده دارند: آنها یادگیری، خلاقیت و بازی را تسهیل می‌کنند. در این فصل، این نظریه‌ها و نظریه‌های دیگر، مرور و نقد شده است[۳].

    در فصل سوم، به مفهوم شادکامی، به‌ویژه مفهوم بهباشی درونی و چگونگی اندازه‌گیری بهباشی و همچنین به جدیدترین یافته‌ها درباره همبسته‌ها و پیش‌بین‌های شادکامی در فرهنگ‌های سراسر دنیا توجه شده است[۴]. در فصل چهارم، مفهوم بهباشی سعادت‌گرا و همچنین برخی نظریه‌های مرتبط، معرفی شده است[۵].

    در فصل پنجم، پژوهش‌های اخیر درباره خوش‌بینی، امید و سازه‌های «آینده‌اندیشی مثبت»، به بحث گذاشته شده است[۶]. تنیدگی‌ها (استرس‌ها)، محدودیت‌ها، وضعیت‌های چالش‌زا، فقدان، تغییرات مهم زندگی همچون سالخورده‌تر شدن و حتی مرگ، بخش‌های جدایی‌ناپذیر انسان هستند، ازاین‌رو، تمرکز فصل ششم، بر موضوعاتی همچون تاب‌آوری، رشد و نیز چگونگی پذیرش سالخوردگی با چشم‌اندازی مثبت‌نگر است[۷].

    در فصل هفتم، برای فهم بهباشی و سازگاری بهینه، بر ارتباط انگیزش و نظریه‌های هدف تمرکز شده[۸] و در فصل هشتم، به مرور تحقیقات جدید پیرامون مداخلات روان‌شناسی مثبت‌نگر، پرداخته شده است[۹].

    فصل نهم، اهمیت بدن را در کارکرد بهینه جسمانی و روانی، مورد بررسی قرار داده[۱۰] و در فصل دهم، کاربست‌های روان‌شناسی مثبت‌نگر در محیط‌های آموزشی و سازمان، مورد بررسی قرار گرفته است[۱۱]. در فصل آخر نیز درباره برخی محدویت‌های روان‌شناسی مثبت‌نگر و انتقادهای تازه معطوف به آن، بحث شده است[۱۲].

    پانویس

    1. حدیث‌نت
    2. متن کتاب، ص15
    3. همان، 41
    4. ر.ک: همان، ص71
    5. همان، ص111
    6. همان، ص135
    7. همان، 161
    8. همان، ص193
    9. همان، ص213
    10. همان، ص249
    11. همان، ص277
    12. همان، ص319

    منابع مقاله

    1. متن کتاب.
    2. پایگاه اطلاع‌رسانی حدیث شیعه «حدیث نت»، دوشنبه 30 آبان 1401، به آدرس اینترنتی:

    http://hadith.net/post/51450/

    وابسته‌ها