لطایفی از قرآن پیرامون نکته‌های ادبی و بلاغی

    از ویکی‌نور
    لطایفی از قرآن پیرامون نکته های ادبی و بلاغی
    لطایفی از قرآن پیرامون نکته‌های ادبی و بلاغی
    پدیدآوراندهقان، اکبر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرلطایفی از قرآن پیرامون نکته های ادبی و بلاغی
    ناشرحرم
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1387ش
    چاپ1
    شابک-
    موضوعقرآن -- مسائل ادبی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏د‎‏9‎‏ل‎‏6 82 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    لطایفی از قرآن پیرامون نکته های ادبی و بلاغی

    لطایفی از قرآن کریم، عنوان اثری است 1 جلدی از اکبر دهقان، پیرامون پاره‌ای از نکته‌های ادبی و بلاغی موجود در قرآن. نویسنده، درباره انگیزه نگارش کتاب و محتویات آن می‌نویسد: ازآنجاکه توفیق و فضل الهی یار شد در مدت چند سال کتب مختلفی در زمینه تفسیر و نکته‌های لطیف قرآنی نگاشته شود، برخی از دوستان این پرسش را مطرح کردند که راه و روش نکته‌یابی از قرآن کریم به چه کیفیت است و انسان چگونه می‌تواند با مباحث و معارف قرآن کریم آشنا شود؟ در پاسخ به این پرسش تصمیم گرفتم برخی از کلیدواژه‌هایی را که در علم ادب و بلاغت، نوع مفسران از آن بهره گرفته‌اند و بر طبق آن بعضی از لطایف و نکته‌های تفسیری را ذکر کرده‌اند، جمع‌آوری نموده و با ذکر مثال‌های فراوان به رشته تحریر درآورم و در ضمن تحقیق قسمتی از این مطالب را در جمع برخی از فضلا و طلاب گران‌قدر در کلاس مهارت‌های تفسیر در سه دوره مطرح نموده و با استقبال آن عزیزان مواجه شدم و در نهایت مناسب دیدم این مجموعه را در اختیار قرآن‌پژوهان گران‌قدر قرار دهم[۱].

    مطالب و نکته‌هایی که در این کتاب آمده، قسمت مهم آن در تفاسیر مجمع البیان، المیزان، تسنیم، نمونه، راهنما، کشاف، مفاتیح الغیب، صفوة التفاسیر و الاتقان، به‌طور پراکنده در ذیل آیات شریفه بیان شده و نویسنده برخی از نکته‌ها را در ضمن مطالعات تفسیری یادداشت کرده و برخی از نکته‌ها را به آن اضافه کرده است.

    ازآنجاکه ترجمه آیات و مستندسازی همه نکات، بر حجم کتاب می‌افزود، از آن صرف نظر شد؛ گرچه برخی از نکات به‌عنوان نمونه مستندسازی شده است.

    برخی از تمثیلات در مباحثی مانند «فعل مضارع»، «اقسام استفهام» و «آنچه مفید حصر است» و برخی از معانی حروف، از کتاب تفسیر راهنما استفاده شده و قسمتی از این مباحث با مراجعه به منابع اصلی مستندسازی شده است.

    در برخی از نکته‌ها و برداشت‌ها نظریات مختلفی وجود دارد که به نظریه معروف اشاره شده است؛ مثال: کلمه «مِن» در آیه شریفه «وَ لتَكن مِّنكم أُمَّة يدعُونَ إِلَى الخَيرِ وَ يأمُرُونَ بِالمَعرُوفِ وَ ينهَونَ عَنِ المُنكرِ»، اگر تبعیضیه باشد به معنی وجوب کفایی امر به معروف و نهی از منکر و اگر بیانیه باشد به معنی وجوب عینی آن است؛ گرچه قول مشهور آن است که وجوب آن کفایی است[۲].

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص7
    2. ر.ک: همان، ص8-9

    منابع مقاله

    پیشگفتار.

    وابسته‌ها