حیاة الإمام موسی بن جعفر علیهماالسلام

حیاة الإمام موسی بن جعفر(ع) اثر باقر شريف القرشی (1344- 1433ق)، کتابی است درباره زندگی‌نامه امام موسی بن جعفر(ع).

حیاة الإمام موسی بن جعفر علیهما السلام
حیاة الإمام موسی بن جعفر علیهماالسلام
پدیدآورانقرشی، باقر شریف (نويسنده)
عنوان‌های دیگردراسه و تحلیل
ناشردار البلاغة
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1413ق - 1993م
چاپ1
شابک-
موضوعموسی بن جعفر(ع)، امام هفتم، 128 - 183ق. - سرگذشت نامه
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
‎‏/‎‏ق‎‏4‎‏ح‎‏9‎‏ 46 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب حاضر، پژوهشی تفصیلی و تحلیلی پیرامون زندگی، شخصیت و افکار امام هفتم شیعیان، امام کاظم(ع) است. این تحلیل که بر پایه آثار تاریخی کهن و منابع روایی سامان یافته، تلاش می‏کند گزارش‌ها و خبرهای تاریخی را در وضعیتی منسجم و تحلیلی ارائه دهد.

نویسنده در جلد اول، به تفصیل درباره چگونگی ولادت و رشد امام کاظم(ع)[۱]، نبوغ و زیرکی[۲] و حکمت‌ها و دانش‌های آن حضرت بحث می‏کند و سلوک معنوی و رفتاری امام را نمونه‏ای عالی از الگوهای بزرگ بشریت معرفی می‏کند[۳]. در ادامه گزیده‏ای از آثار علمی، اقوال و اندیشه‏‌های امام درباره بداء، عقل، توحید، مکارم و رذایل اخلاقی، هوای نفس و تفرقه در دین نقل شده[۴] و سپس مناظرات با افرادی همچون نفیع انصاری، فضل بن ربیع، ابویوسف، ابوحنیفه، هارون الرشید، علمای یهود، بریهه و راهب نصرانی آمده است[۵]. در پایان نیز به بررسی اسباب و علل فروپاشی حکومت امویان، در دوران سفاح[۶]، منصور[۷]، مهدی[۸] و هادی عباسی[۹] و نحوه برخورد ائمه(ع) با ایشان، پرداخته شده است.

جلد دوم، به بررسی دوران حکومت هارون الرشید و تحلیل و پژوهش پیرامون اوضاع سیاسی و اجتماعی آن دوران[۱۰] و اقدامات امام کاظم(ع) در آن عصر[۱۱]، اختصاص یافته است.

بروز و گسترش عقاید و تفکرات جدید در این دوران در جامعه، مانند مانویه، مزدکیه، زرتشتی و مناظرات و احتجاجات ائمه با علما و بزرگان ایشان[۱۲]، فرق مختلف تشیع مانند کیسانیه، زیدیه، امامیه، فطحیه، سمطیه، خطابیه، ناووسیه، اسماعیله، واقفیه و قرامطه[۱۳] و چگونگی برخورد و تعامل با ایشان و مکتب ائمه در گسترش آگاهی علمی و فرهنگی در سراسر جهان، به واسطه پرورش و تعلیم شاگردان عالم و آگاه (که اسامی آنها، به ترتیب حروف الفبا ذکر گردیده و به شرح حال مختصری از هریک، پرداخته شده است: از جمله ابان بن عثمان، ابراهیم بن بلاد، ثعلبه بن میمون، جعفر بن خلف و...) از جمله مطالب مفید و مهم این جلد می‌باشد[۱۴].

فهرست محتوا در پایان هر جلد درج شده است.


پانویس

  1. متن کتاب، ج1، ص41- 49
  2. همان، ص55- 65
  3. همان، ص69- 161
  4. همان، ص163- 257
  5. همان، ص275
  6. همان، ص331
  7. همان، ص355
  8. همان، ص433
  9. همان، ص455
  10. همان، ج2، ص19
  11. همان، ص107
  12. همان، ص126
  13. همان، ص193
  14. همان، ص221

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها