المعجم (ابهامزدایی)
المعجم ممکن است عنوان برای کتابهای ذیل باشد:
- المعجم اثر ابوسعید احمد بن محمد بن زیاد ابن بشر (متوفی 340ق)، معروف به ابن اعرابی، مجموعهای است از روایات و آثار که با تحقیق عبدالمحسن بن ابراهیم بن احمد حسینی به چاپ رسیده است.
- المعجم اثر محمد بن ابراهیم بن علی بن عاصم بن زاذان اصبهانی (متوفی 381ق)، معروف به ابن مقری، کتابی است یکجلدی به زبان عربی با موضوع روایات اسلامی. ابن مقری در این کتاب اسامی محدثینی را جمع کرده که از آنها در حجاز و مکه و مدینه و مصر و شام و عراق و دیگر جاها، استماع کرده است. او از هر شیخ و استادی یک یا چند حدیث را ذکر مینماید.
- المعجم اثر احمد بن علی بن مثنی تمیمی (متوفی 307ق)، معروف به ابویعلی موصلی، کتابی است به زبان عربی در یک جلد با موضوع روایات اسلامی. در اصطلاح محدثین، «معجم» کتابی است که در آن احادیث بر ترتیب صحابه ذکر شده باشد.
- المعجم الأصولي تأليف محمد صنقور على در دو جلد مىباشد كه در آن 826 اصطلاح، قاعده و مسئله اصول فقه مورد شرح و بررسى قرار گرفته و در مورد هر يك از اين اصطلاحات و قواعد، مقالههاى مجزا و مستوفى نگاشته شده است.
- المعجم الأوسط تألیف یکی از بزرگترین محدثان اهل سنت در قرن چهارم، به نام سلیمان بن احمد طبرانی (متوفی 360ق)، در موضوع حدیث است. نویسنده در این کتاب احادیث غریب را از شیوخ خود گردآوری نموده است.
- المعجم التطبيقي للقواعد الأصولية في فقه الإمامية اثر محمدحسن ربانی بیرجندی و محمدتقی باقرزاده مشکیباف، و اشراف علی علمی اردبیلی، و تحقیق گروه مطالعات و پژوهشهاى اصولى دفتر تبليغات اسلامى مشهد است. اين مجموعه، به زبان عربى و حاصل تلاش جمعى از فضلا و فرهيختگان حوزه علميه مشهد است كه پس از سالها تلاش طاقتفرسا و تهيه و بررسى دهها هزار فيش از 57 كتاب فقهى به دست آمده است. اهميت اين معجم و فوايد كاربردى آن و جايگاه آن در جستوجوها و مطالعات و پژوهشهاى فقهى و اصولى بر عالمان و پژوهشگران پوشيده نيست.
- المعجم الجغرافي للإمبراطورية العثمانية تأليف س. موستراس به زبان عربى كتاب مفصل و معجمى درباره اماكن و شهرهاى تحت سيطره امپراتورى عثمانى مىباشد. اين اثر يكى از منابع مهم در اين زمينه مىباشد كه نظير ندارد و مىتوان آن را يكى از كارهاى مهم انجام شده، درباره امپراتورى عثمانى دانست. مؤلف در هنگام بيان نام هر منطقه و مكان از اين امپراتورى بزرگ به مطالب تاريخى و اطلاعات مفيدى درباره اين سرزمين نيز اشاره كرده است.
- المعجم الجغرافي للبلاد العربية السعودية تأليف حمد الجاسر از بزرگترین جغرافىدانان معاصر كشور عربستان است. این اثر در سه مجلد به زبان عربی به معرفی اسماء شهرها و روستاها و مهمترین بادیههای عربستان پرداخته است. نویسنده هدف خود را از نگارش این اثر عبارت میداند، از گردآوری اسامی جمیع اماكن مسكونی و تاریخی و ضبط آنها به گونهای كه با دیگر اماكن اشتباه نشود.
- معجم البلدان فرهنگنامهای جغرافیایی اثر ياقوت بن عبدالله حموى به زبان عربى است.
- معجم البلدان (ترجمه) ترجمه فارسى دانشنامه جغرافیایی اثر ارزشمند ياقوت حموى به قلم علىنقى منزوى است. اين ترجمه به لحاظ مقدمه و تحقيقات آن ارزشمند است.
این صفحه برای ابهامزدایی است و پیوندهایی به صفحات گوناگون با نامهای مشابه دارد. اگر با دنبال کردن پیوندی در صفحهای به اینجا رسیدهاید، در صورت تمایل، به همان صفحه بروید و آن پیوند را به صفحهٔ مناسب خودش مربوط کنید. |