مجتهدی سیستانی، سید محمود

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

NURمجتهدی سیستانی، سید محمود.jpg

نام مجتهدی سیستانی، سید محمود
نام‎های دیگر
نام پدر سید محمدباقر
متولد ۱۳۱۲ش
محل تولد مشهد مقدس
رحلت یک‌شنبه شانزده رمضان سال ۱۴۱۴ق برابر با هشتم اسفندماه ۱۳۷۲ش
اساتید بروجردی

امام خمینی

علامه طباطبایی

سید ابوالقاسم خویی

برخی آثار
کد مؤلف AUTHORCODEمجتهدی سیستانی، سید محمودAUTHORCODE

سید محمود مجتهدی سیستانی (1312-1372ش)، فقیه، مفسر، استاد معارف قرآن و عترت، متفکر و جامع معقول و منقول. ایشان برادر کوچک‌تر مرجع عالی‌قدر شیعه آیت‌الله سید علی سیستانی بود.

ولادت

آیت‌الله حاج سید محمود مجتهدی سیستانی، فرزند مرحوم حاج سید محمدباقر و نوه مرحوم آیت‌الله حاج سید علی مجتهد سیستانی و نیز برادر کوچک‌تر مرجع عالی‌قدر آیت‌الله حاج سید علی سیستانی، در سال ۱۳۱۲ش در خانواده‌ای اهل علم در مشهد مقدس به دنیا آمد.

اساتید

وی ادبیات را نزد مرحوم شیخ محمدتقی ادیب نیشابوری، معالم، قوانین و شرح لمعه را نزد آیت‌الله حاج سید احمد مدرس یزدی، رسائل، مکاسب و کفایه را نزد آیت‌الله حاج شیخ هاشم قزوینی و مباحث فلسفی و عقلانی (منظومه، اشارات، مشاعر، عرشیه و اسفار) را نزد آیت‌الله حاج شیخ مجتبی قزوینی فراگرفت و سپس به مدت یازده سال در درس خارج فقه و اصول حضرت آیت‌الله میلانی شرکت کرد و از دیگر بزرگان، علوم غریبه و فنون گوناگون را آموخت.

ایشان مدتی هم به حوزه علمیه قم و بعدها به عتبات عالیات رفت و از محضر اساتیدی چون آیات عظام: بروجردی، امام خمینی، علامه طباطبایی و حاج سید ابوالقاسم خویی کسب فیض نمود و از آیات عظام: خویی، حکیم و شاهرودی اجازه امر و حسبیه دریافت کرد و بار دیگر به مشهد مقدس بازگشت.

مشاغل

آیت‌الله حاج سید محمود مجتهدی در مشهد مقدس سالیان متمادی به تدریس سطوح عالیه (رسائل، مکاسب و کفایه) و دروس معقول (منظومه، مشاعر، شرح تجرید، قبسات و...) پرداخت و نسبت به مباحث فلسفی، منتقد و پیرو مکتب استادش حاج شیخ مجتبی قزوینی بود و همواره از حاج شیخ مجتبی به‌عنوان عالمی که در همه علوم و فنون دستی داشته است، یاد می‌نمود.

محافل علمی و مجالس مذهبی وی در مشهد از شهرت ویژگی برجسته‌ای برخوردار بود. ایشان سال‌ها در مسجد ولی‌عصر(ع) واقع در خیابان راهنمایی مشهد به اقامه جماعت و تبلیغ دین مشغول بود و حدود سی سال جلسه تفسیر قرآن داشت.

آیت‌الله مجتهدی در مسائل سیاسی و اجتماعی نیز حضور فعالی داشت. در جریان بازداشت و آزادی مرحوم امام خمینی در سال ۱۳۴۳ش به‌همراه آیت‌الله حاج شیخ مجتبی قزوینی و دیگر علما و فضلای مشهد، به دیدار مرحوم امام در قم رفت و در سال‌های پیروزی انقلاب اسلامی نیز همگام با علمای مشهد در راهپیمایی‌ها شرکت می‌نمود و حتی از سوی ساواک مورد تعقیب قرار گرفت.

وفات

آیت‌الله حاج سید محمود مجتهدی سیستانی سرانجام در روز یک‌شنبه شانزده رمضان سال ۱۴۱۴ق برابر با هشتم اسفندماه ۱۳۷۲ش، در سن شصت‌سالگی در مشهد مقدس درگذشت و پیکرش در جوار بارگاه منور امام رضا(ع) در صحن آزادی جنب کفش‌داری شماره نه به خاک سپرده شد[۱].

پانویس

  1. ر.ک: وب‌سایت شورای عالی حوزه علمیه خراسان

منابع مقاله

وب‌سایت شورای عالی حوزه علمیه خراسان

وابسته‌ها