نواب لاهیجی، محمدباقر

    از ویکی‌نور
    نواب لاهیجی، محمدباقربن محمود
    نام نواب لاهیجی، محمدباقربن محمود
    نام‌های دیگر
    نام پدر محمد
    متولد
    محل تولد لاهیجان گیلان
    رحلت 1240 ق
    اساتید میرزا ابوالقاسم مدرس

    محمّد بیدآبادی

    برخی آثار
    کد مؤلف AUTHORCODE04627AUTHORCODE

    ميرزا محمدباقر لاهيجى بن محمد، مشهور به نوّاب، فقیه، حکیم، محدّث و فقیه عالی‌قدر، از اکابر علمای عهد فتحعلی شاه قاجار در اصفهان و در قرن سيزدهم هجرى، وى در حكمت يدى طولا داشت و در نجوم نيز مهارتى بسزا داشته و در تفسير قرآن واحد زمان خود بوده است.

    ولادت

    ولادت او در لاهیجان گیلان بوده است، اما تاریخ ولادتش مشخص نیست. وى از موطن خود لاهيجان به اصفهان مهاجرت كرد.

    تحصیلات

    سال‌ها در اصفهان به سر برده از درس میرزا ابوالقاسم مدرس و آقا محمّد بیدآبادی بهره گرفته است. در این زمان هم‌درس، معاشر و مصاحب ملا علی نوری فیلسوف مشهور بوده و بعداً که در دستگاه زندیه به مقاماتی رسیده، رفاقت با او را از یاد نبرده و جهت او از دولت مستمری گرفته و مزرعه‌ای جهت اعاشه او از طرف دولت به او بخشیده است.

    ظاهراً سیّد مهدی بحرالعلوم نیز از اساتید مرحوم نواب است.

    وی در علوم زمانه خویش همچون، فقه، اصول، کلام، حدیث، ادبیات، فلسفه، نجوم و ریاضیات استاد بوده و از تالیفاتش بر می‌آید که در همه این علوم غور و تحقیق و تدقیق داشته است.

    او مدتى به عنوان وزير از سوى جعفرخان زند منصوب گشت و بعد از وفات جعفرخان به تدريس علوم عقلى مشغول شد. وى به شيراز نيز مسافرت و حرم شاه چراغ را زيارت كرده است. نواب چنان كه از شرح نهج‌البلاغه‌اش برمى‌آيد، حكيمى عارف بوده است، زيرادر ذيل خطبه‌هايى كه در توحيد است، شرح كلامى و فلسفى مفصل و جالبى دارد و در سراسر خطبه‌ها مشرب عرفانى خود را نشان مى‌دهد.

    آثار

    تحفة الخاقان فى تفسير القرآن، شرح نهج‌البلاغه.

    درباره لاهيجى بيش از اين به اطلاعى دست نيافتيم، علاوه بر اين كه سال تولد و درگذشت وى نيز دانسته نيست.


    وابسته‌ها

    شرح نهج‌البلاغه (نواب لاهیجی)

    [[نهج‌البلاغه: و بهامشه شرح الفارسی المنقول من منهاج البراعه و شرح النواب اللاهیجی مع دیوان المنسوب الی امیرالمؤمنین علیه السلم و ترجمه الدیوان منقول من شرح الدیوان للمیبدی]]