سر البيان في علم القرآن

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    سر البیان فی علم القرآن
    سر البيان في علم القرآن
    پدیدآورانبیگلری، حسن (نویسنده)
    ناشرکتابخانه سنايی
    مکان نشرتهران - ایران
    چاپ5
    موضوعقرآن - تجوید

    قرآن - علوم قرآنی

    قرآن - قرائت
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏BP‎‏ ‎‏79‎‏/‎‏6‎‏ ‎‏/‎‏ب‎‏9‎‏س‎‏4
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سر البيان في علم القرآن اثر حسن بيگلرى، پيرامون برخى از موضوعات علوم قرآنى نوشته شده است.

    مؤلف كه فردى است نظامى و در ارتش خدمت مى‌كرده مجموعۀ مطالب اين كتاب را در ايام هفته در مجالس قرائت قرآن بيان مى‌كرده، آنگاه پس از مدتى تصميم به چاپ آنها مى‌گيرد و در قالب كتابى با نام «سر البيان» به چاپ مى‌رساند وى مطالب را در دو فصل ارائه نموده كه در فصل اول مباحثى همچون:وحى، نزول، جمع‌آورى قرآن، تفسير قرآن و قصه‌هاى قرآن وجود دارد و در فصل دوم مباحث مربوط به تجويد را تشريح مى‌نمايد و در اين رابطه ابتدا به معرفى حروف پرداخته، آنگاه اقسام همزه و مدّ و احكام تنوين را بيان نموده و در پايان پيرامون اقسام قرائت قرآن سخن مى‌گويد.آنچه كه در اين كتاب به چشم مى‌خورد روش مؤلف در بيان مطالب است كه مباحث را در قالبى ساده و روان همراه با مثالهاى متعدد ارائه نموده است لذا براى استفاده در سطوح عمومى مى‌تواند مفيد باشد.

    ويژگى‌ها

    1. فصل اول-در اين فصل پيرامون اهميت و جايگاه قرآن سخن مى‌گويد و مى‌نويسد كه تنها نبايد به خواندن قرآن اكتفا نمود بلكه بايد در آيات آن تامل نمود و از نور آن جهت هدايت استفاده كردو با توجه به وضعيت جامعه در زمان خود، ابراز تاسف مى‌كند كه اكثر مسلمانان بويژه جوانان از قرآن و حقايق آن بى‌خبر هستند.
    2. فصل اول:وحى و اقسام آن:در اين قسمت پس از تعريف وحى اقسام آن را متذكر مى‌شود و هفت قسم براى آن بيان و در ادامه وحى نبوت و رسالت را به چهار قسم تقسيم و هر كدام را تعريف مى‌نمايد
    3. فصل دوم:در اين فصل ابتدا پيرامون اهميت علم تجويد سخن گفته و نتيجه مى‌گيرد كه علم تجويد مخصوص كلام عرب نيست و هر زبانى براى خود تجويدى دارد.و با در نظر گرفتن اهميت آن بر هر فرد مسلمانى لازم است كه علم تجويد را فراگيرد.
    4. فصل دوم-بحث مخارج حروف:در اين قسمت دربارۀ مخارج حروف بحث مى‌نمايد و در ابتدا الفباى زبان عرب را از نظر محلّ به سه قسم(حلق-دهان-لب‌ها) تقسيم نموده آنگاه هر كدام از آنها را به طور مفصل تشريح مى‌نمايد.

    اشكال

    با توجه به اينكه متن كتاب حاضر به فارسى است نامگذارى آن به عربى اشكال دارد، از اينرو اگر نام آن را اسرار بيان در علم قرآن مى‌نهاد بهتر بود.

    ساختار

    كتاب داراى 2 فصل است كه فهرست مطالب آن به قرار زير است:

    فصل:دربارۀ قرآن شامل:

    وحى/نزول قرآن/جمع‌آورى قرآن/حركات و نقطه‌گذارى /احتباس وحى و علل آن/اقسام آيات/روش قرآن در دعوت/وجوه اعجاز/قصص قرآن/حروف مقطعه/ رسم الخط قرآن/عدم تحريف/سوگندها/حكمت تكرار آيات /پيدايش علم قرائت و تجويد/سبب اختلاف در قرائت/ علوم و مقدمات لازمه براى تفسير/نكاتى كه در تفسير قرآن بايد رعايت شود/و مقصود اصلى از خواندن قرآن

    فصل دوم: تجويد شامل:

    حروف تهجى/اقسام همزه/تشديد/حركات و سكون/حروف نقطه‌دار و غير نقطه‌دار/كلمه، جمله، كلام/طريق شناختن مخارج حروف/مخارج حروف/صفات حروف/اقسام مَدّ/ ادغام/احكام تنوين/احكام ميم ساكن/احكام الف/احكام راء/احكام لام/هاء سكت/اِماله/وقف و طرق نه‌گانۀ آن/ علائم وقف/استعاذه/بسلمه و قطع و وصل آن/و اقسام قرائت قرآن

    نسخه شناسى

    كتاب يك جلد، متن آن فارسى و داراى 316 صفحه مى‌باشد كه مشخصات آن به قرار زير است:

    • جلد: گالينگور
    • نوع كاغذ:معمولى
    • نوبت چاپ:پنجم
    • تاريخ انتشار:سال 1338 هجرى شمسى
    • ناشر:انتشارات كتابخانۀ سنائى
    • تيراژ:2200 نسخه
    • داراى فهرست:

    الف:منابع و مصادر

    ب:موضوعات كتاب

    • مؤلف:حسن بيگلرى
    • كتاب:سرّ البيان فى علم القرآن