راه ما در اصول، فروع و اخلاق اسلامی

    از ویکی‌نور
    راه ما در اصول، فروع و اخلاق اسلامی
    راه ما در اصول، فروع و اخلاق اسلامی
    پدیدآورانخدایی، احمد (مترجم) مشکینی اردبیلی، علی (نویسنده)
    ناشر[بی نا]
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    چاپ1
    موضوعاخلاق اسلامی

    شیعه - اصول دین

    شیعه - عقاید

    فروع دین
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏211‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏5‎‏ ‎‏م‎‏5041
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    راه ما در اصول، فروع و اخلاق اسلامی ترجمه فارسى كتاب «مسلكنا» اثر آيت‌الله على مشكينى مى‌باشد كه توسط احمد خدايى، به فارسى ترجمه شده است. كتاب در موضوع اعتقادات، اخلاقيات و برنامه‌هاى عملى جامعه شيعه امامى، نگارش يافته است.

    نویسنده معتقد است كه در عصر حاضر، گرايش فوق‌العاده‌اى در ميان طبقات مختلف اجتماع نسبت به معارف عالى اسلامى پيدا شده و اكثر جامعه، خواهان دستورات اصيل و دست نخورده اسلامى مى‌باشند، لذا وى تصميم گرفته است تا با استفاده از مدارک متقن، عقايد اسلامى، اخلاقيات و برنامه‌هاى عملى و اجتماعى اسلام را به صورت فشرده در اختيار افرادى كه مى‌خواهند با معارف عالى دينى آشنا شوند قرار دهد.

    ساختار

    كتاب با دو مقدمه از مترجم و نویسنده آغاز و متن كتاب نيز در چهار بخش (عنوان) ارائه شده است.

    اين اثر با هدف تعليم آموزه‌هاى اخلاقى به نسل جوان نگارش شده است. به‌طور اختصار، يك دوره عقايد، اخلاقيات، برخوردها و معاشرت‌هاى اسلامى با الهام از قرآن و اصول كافى نوشته شده است.

    روش نویسنده در نگارش كتاب، چنين است كه در بيان هر مطلب، نخست آيات مربوط به آن مطلب و سپس اخبار را بيان نموده و در پايان، آنچه را مناسب اين باب بوده، توضيح داده است.

    گزارش محتوا

    در مقدمه مترجم، به سرمايه‌هاى مادى و ذخاير معنوى كشورهاى اسلامى اشاره شده است. مترجم معتقد است به قطع مى‌توان گفت كه ملت مسلمان و بالاخص جامعه شيعه، از نظر معنوى، از غنى‌ترين امت‌ها بوده و دستورهاى سازنده و خلاق اسلام، از نظر زمان و مكان، مرزبندى نشده است و با هستى و آفرينش، هم‌آهنگ بوده و با زمان، پيش مى‌رود و براى هميشه قدرت سازندگى دارد.

    نویسنده در مقدمه، ضمن اشاره به انگيزه نگارش، عناوين مباحث را بيان كرده است.

    در عنوان اول، نویسنده جايگاه انسان را از ديدگاه عقل و عقايد و آنچه مناسب اين دو مطلب است، تحت عنوان آيات و اخبار زيادى كه راجع به عقل و علم نقل شده، روشن نموده است.

    وى معتقد است كه عقل، يك نور روشنگر روحانى درونى است كه نفس به وسيله آن، مى‌تواند غيرمحسوسات را درك نمايد. عقل رمز برترى انسان نسبت به ديگران در مقياس سنجش‌هاست و علاوه بر اينكه حجت باطن و قانون‌گذار درونى است، به سبب آن تكليف يا تمام ابعادش متوجه انسان شده و ميزان از نظر خداوند در كيفر و پاداش‌ها همان عقل مى‌باشد.

    يگانگى خداوند بزرگ، رسالت عمومى، شناخت امام، واگذارى امر دين به پيامبر(ص) اموال امام و مصارف آن، ميزان و شفاعت در قرآن، از عناوين مورد بررسى در اين قسمت مى‌باشند.

    نویسنده در عنوان دوم، بحث گسترده‌اى را پيرامون انسان، ملكات نفسانى و چگونگى‌هاى آن، دنبال كرده و در توضيح غرايز طبيعى و كسبى و آنچه بر نفس انسانى عارض مى‌شود، اعم از فضايل و مكارم و يا رذيلت‌ها و معايبى كه جزء غرايز نيستند، مباحث جالبى را مطرح كرده است.

    صفات مؤمن، حسن خلق، بردبارى، حيا، ترس و اميد، شكيبايى، رضا به قضا، گمان خوب، بى‌نيازى از مردم و فروخوردن خشم از عناوين مطرح شده در اين قسمت مى‌باشند.

    در عنوان سوم، از انسان و كارهاى او بحث شده است. در اين قسمت، از كارهاى خوب و بد كه از انسان سرمى‌زند و آن‌ها را به ميل و اراده خود انجام مى‌دهد و اعمالى كه سزاوار است از او سربزند يا اعمال و كارهايى كه با شأن و مقام انسانى تناسب ندارد و نبايد از او سربزند، گفتگو شده است.

    برخى از اين اعمال، عبارتند از: تقوى، ورع و عفت، عبادت، اخلاص در ايمان و عمل، اداى واجبات، شتاب در كارهاى خير، خدا و يادآورى او، گريه از ترس خدا، دعا و شرايط و احكام آن، صلوات بر محمد و آل محمد، رياست و رياست‌طلبى، بدعت، دروغ و حق‌پوشى.

    در آخرين عنوان، معاشرت و ارتباط انسان با ديگران مورد بحث و بررسى قرار گرفته است. نویسنده در اين مورد، از چگونگى رابطه انسان با هم‌نوع خود، اعم از اقرباء و بيگانگان، هم‌كيشان و ديگران بحث كرده و توضيح داده است كه با چه كسانى بايد ارتباط برقرار كرد و از چه كسانى قطع رابطه نمود. نویسنده در اين قسمت، در هر باب، متن اخبار را ذكر كرده ولى براى مراعات اختصار، سند حديث را بيان ننموده و فقط نام پيامبر(ص) و اهل‌بيت(ع) كه روايت از آنان نقل شده، با رمزى كه در نزد اهل رجال معروف مى‌باشد، نقل كرده است.

    احسان به پدر و مادر و ناراحتى آن دو، صله ارحام، برادرى مؤمنان، حق مؤمن بر برادر خود و اداى آن، زيارت برادران، گرفتارى مؤمن، شاد كردن مؤمن، امر به معروف و نهى از منكر، قطع رحم، تجسس، حيا و نيرنگ و خوردن مال يتيم از جمله عناوين مطرح شده در اين قسمت است.

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب در ابتداى كتاب آمده است.

    در پاورقى‌ها، به توضيح كلمات و عبارات متن پرداخته شده است.

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.