شبنم احساس، مناجات و سروده‌هایی درباره شش گوهر مدینه

    از ویکی‌نور
    ‏شبنم احساس : مناجات و سروده‏هایی درباره شش گوهر مدینه
    نام کتاب ‏شبنم احساس : مناجات و سروده‏هایی درباره شش گوهر مدینه
    نام های دیگر کتاب مناجات و سروده‏هایی درباره شش گوهر مدینه
    پدیدآورندگان شجاعی، محمد (به کوشش)
    زبان فارسی
    کد کنگره ‏PIR‎‏ ‎‏4193‎‏ ‎‏/‎‏ش‎‏3‎‏ش‎‏2
    موضوع شعر فارسی - قرن 14 - مجموعه‎ها

    شعر مذهبی - قرن 14 - مجموعه‌ها

    ناشر مشعر
    مکان نشر تهران - ایران
    سال نشر 1384 هـ.ش
    کد اتوماسیون 3844


    معرفى اجمالى

    «شبنم احساس: مناجات و سروده‌هايى درباره شش گوهر مدينه»، به كوشش محمد شجاعى، مجموعه اشعار آئينى شعراى گذشته و حال درباره شش تن از معصومين(ع) است.

    ساختار

    كتاب با مناجات‌هايى از شعراى قديم و جديد آغاز شده است. پس از آن گل‌سروده‌ها، رباعيات و دو بيتى‌ها و سوگ‌سروده‌هايى درباره شش معصوم مدفون در مدينه از پيامبر(ص) تا امام جعفر صادق(ع) ذكر شده است.

    گزارش محتوا

    گردآورنده، ضمن تنظيم شعرها بر اساس قرن شاعر از گذشته به حال، كوشش كرده اشعارى را انتخاب كند كه نه آن‌چنان سست و ضعيف باشد كه ارزش شعر دينى را پايين آورد و نه آن‌چنان پيچيده و ناآشنا و يا داراى تصويرهاى دور از ذهن باشد كه فهم آن را دشوار سازد و به همين جهت، گاه بيت‌هايى از يك قصيده يا مثنوى و گاهى غزل را كه مناسب با اين مجموعه نمى‌ديده حذف كرده و يا برخى از كلمات و تعبيرات آن را به ذوق خود تغيير داده است و اگر گاهى شعرى آورده كه از اين قاعده پيروى نمى‌كند، به جهت عدم دسترسى وى به شعر بهتر بوده است و از همين روست كه فصل‌هاى كتاب نيز به يك اندازه نيست (پيشگفتار، ص23).

    كتاب با مناجات‌هايى از سنايى غزنوى، نظامى گنجوى، عطار نيشابورى، فخرالدين عراقى، سعدى شيرازى، عبيد زاكانى، عبدالرحمن جامى، فيض كاشانى، جواد محدثى، ژوليده نيشابورى و حبيب‌الله چايچيان آغاز شده است (ر.ك: متن كتاب، ص73-27).

    پس از آن مناجات‌هايى در قالب رباعى‌ها و دوبيتى‌ها از شعراى زير آمده است: ابوسعيد ابوالخير، سيد مهدى حسينى، سيد رضا مؤيد، محمد شجاعى. در يكى از رباعيات ابوسعيد ابوالخير مى‌خوانيم:

    «يا رب مكن از لطف پريشان ما را هرچند كه هست جرم و عصيان ما را»

    ؛

    «ذات تو غنى بوده و ما محتاجيم محتاج به غير خود مگردان ما را»

    .

    گل‌سروده‌هايى درباره پيامبر(ص) با اشعارى از ابوالقاسم فردوسى، ناصرخسرو قباديانى، عطار نيشابورى، سعدى شيرازى، شيخ محمود شبسترى، هلالى جغتايى، آيت‌الله غروى اصفهانى (كمپانى)، محمدعلى مجاهدى (پروانه) و... از ديگر اشعار مذكور در كتاب است (ر.ك: همان، ص124-83).

    در بخش ديگرى از كتاب، اشعارى از شيخ محمدعلى حزين لاهيجى، محمود شريفى، سيد فضل‌الله قدسى، سيد على موسوى گرمارودى و غلامرضا سازگار (ميثم) در موضوع «مبعث» گردآورى شده است (ر.ك: همان، ص150-125).

    «بقيع» موضوع ديگرى است كه شعراى جوان، اشعار زيبايى درباره آن سروده‌اند. اشعارى از غلامرضا آذر حقيقى، سيد محمد خسرونژاد (خسرو)، محمدجواد غفورزاده كاشانى (شفق)، محمد موحديان قمى (اميد) و سيد على‌اصغر موسوى (سعا)، زينت‌بخش اين بخش از كتاب است (ر.ك: همان، ص172-159).

    در ادامه مطالب كتاب، اشعارى در مدح و سوگ فاطمه زهرا(س)، امام حسن(ع)، امام سجاد(ع)، امام باقر(ع) و امام صادق(ع) گردآورى شده است (ر.ك: همان، ص438-175).

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب در ابتدا و فهرست اسامى شاعران در انتهاى كتاب آمده است.

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.


    پیوندها

    مطالعه کتاب ‏شبنم احساس : مناجات و سروده‏هایی درباره شش گوهر مدینه در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور